Cara Menyelenggara Komputer dalam Organisasi

Sistem komputer anda kemungkinan besar adalah garis keturunan organisasi anda, memberikan maklumat yang anda perlukan untuk beroperasi setiap hari. Segala-galanya dari pesanan pelanggan dan rekod kewangan hingga fail pekerja dan inventori disimpan di komputer. Perniagaan juga bergantung pada sistem IT mereka untuk mengekalkan komunikasi yang berkesan. Dengan banyak yang dipertaruhkan, anda harus membuat rancangan untuk memastikan sistem anda sentiasa dikemas kini dan beroperasi pada kapasiti optimum.

Tabiat

Cara anda dan pekerja anda menggunakan komputer anda, dan kebiasaan harian anda, dapat membantu mengekalkan komputer anda dan mengelakkan panggilan IT yang mahal. Ramai orang tidak pernah mematikan komputer mereka. Ini membawa kepada prestasi yang perlahan. Dengan mematikan atau menghidupkan semula komputer anda setiap hari, anda dapat meningkatkan kecekapan sistem. Fungsi harian yang anda lakukan di komputer anda juga boleh menyebabkan mereka menjadi lembap. Seminggu sekali, jalankan program defragmenting untuk mengembalikan prestasi optimum komputer. Anda juga harus mengosongkan ruang pada cakera keras anda dengan membuang tong kitar semula komputer anda setiap hari.

Pentadbiran

Dalam organisasi besar, kemungkinan besar anda mempunyai jabatan IT yang dapat menjawab panggilan untuk bantuan komputer semasa ia berlaku. Pentadbir sistem anda harus memantau komputer anda secara berkala untuk mengetahui masalah sebelum ia berlaku. Namun, sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin perlu menghubungi pakar komputer apabila diperlukan. Untuk mengelakkan panggilan ini, kemas kini perisian anda apabila tersedia. Gunakan firma perunding komputer luar sekurang-kurangnya setiap tahun untuk menjalankan diagnostik pada komputer anda dan tingkatkan program lama.

Sandaran

Kerosakan komputer berlaku tidak kira apa jenis langkah yang anda ambil untuk melindungi sistem anda. Kegagalan perkakasan, pemadaman elektrik, virus dan kesalahan manusia adalah masalah biasa yang sukar dicegah. Sebahagian dari menjaga komputer dan data yang mereka miliki adalah mencadangkan data anda setiap hari. Program anti-spyware, firewall dan anti-virus membantu menghilangkan pengaruh luar yang boleh merosakkan sistem anda. Pastikan pelayan anda terkunci, dengan akses terhad hanya tersedia untuk pekerja utama. Akhirnya, gunakan pelayan sandaran di luar laman web untuk menyimpan transaksi harian.

Pencegahan

Tidak kira bagaimana menariknya e-mel - menawarkan anda alat perniagaan terbaru dan terhebat yang dapat menggandakan keuntungan anda - biarkan sahaja. Memuat turun lampiran dari sumber yang tidak dikenali dapat membuka komputer anda kepada virus dan peretasan. Memuat turun maklumat dari laman web yang tidak diketahui juga membahayakan seluruh rangkaian anda. Biarkan bahagian IT anda memeriksa sumbernya sebelum membuka lampiran atau memuat turun program dari laman web baru atau mencurigakan. Sekiranya ragu-ragu, tinggalkan dan cari cara lain untuk mengakses bahan dari sumber yang selamat. Selain itu, anda harus menanamkan kepentingan pekerja untuk mengikuti dasar syarikat yang melarang memuat turun program yang tidak diketahui atau membuka lampiran e-mel dari sumber yang tidak diketahui.