Pemecah Ais yang Baik untuk Mesyuarat Perniagaan

Apabila anda menghadiri perjumpaan perniagaan dengan orang yang tidak anda kenal, tahap ketegangan tertentu dapat menghalang kemajuan pertemuan. Mesyuarat pentadbir yang baik memutuskan ketegangan dengan pemecah ais. Pemecah ais adalah peluang untuk memperkenalkan diri anda kepada kumpulan dengan cara yang kreatif dan menarik. Pemecah ais yang baik dapat menjadikan pertemuan anda lebih produktif sejak awal.

Bola tenis

Setelah semua orang duduk di perjumpaan perniagaan, momen canggung mungkin berlaku di mana orang tidak tahu siapa yang harus mula bercakap atau apa yang harus dikatakan. Anda boleh mengatasi ketegangan itu dengan memperkenalkan bola tenis. Sesiapa yang mempunyai bola tenis harus memberikan nama mereka dan syarikat yang mereka wakili. Anda bermula kerana anda memegang bola tenis. Kemudian anda perlahan-lahan melemparkannya kepada orang lain yang harus memberikan maklumat yang sama dan menggerakkan bola hingga semua orang diperkenalkan.

Soalan

Mulakan mesyuarat dengan mempunyai senarai 10 soalan yang ditulis di papan putih di bahagian depan bilik atau di atas peta. Mereka boleh menjadi pertanyaan mengenai pasukan sukan kegemaran, hobi atau apa sahaja yang peribadi tetapi tidak berpotensi memalukan. Anda kemudian memilih seseorang untuk memberikan namanya dan memilih satu soalan untuk dijawab dari senarai. Apabila dia selesai, orang di sebelahnya berada di sebelah, dan seterusnya.

Rumah Kad

Dapatkan sekeping kad dan berikan satu kepada setiap orang dalam perjumpaan itu. Anda memulakan kad kad dengan memperkenalkan diri dan menggunakan kad kedua untuk membuat asas untuk rumah kad. Kemudian, satu demi satu, setiap peserta mesyuarat memperkenalkan dirinya kepada kumpulan dan menambahkan kadnya ke rumah kad. Sekiranya kad kad jatuh pada bila-bila masa, pindahkan kad ke sisi dan mulakan rumah baru. Ini memberi peluang kepada para peserta mesyuarat untuk mencuba sesuatu bersama sebelum mesyuarat dimulakan.

Ucapan Lif

Ucapan lif adalah pernyataan dua atau tiga ayat yang paling tepat menggambarkan syarikat dan produk anda kepada calon pelanggan. Beri setiap peserta mesyuarat 15 saat untuk menyampaikan ucapan mengenai diri mereka dan syarikat mereka sebagai pengenalan kepada pertemuan tersebut. Ini membantu para peserta untuk belajar sesuatu tentang syarikat masing-masing dan boleh menjadi maklumat penting untuk kemudiannya dalam pertemuan.