Risiko Dana Pasaran Wang

Dana pasaran wang pada dasarnya adalah dana bersama yang melabur dalam sekuriti berisiko rendah. Pelaburan dana khas termasuk kertas komersial yang disokong aset, sijil deposit, dan sekuriti yang disokong oleh kerajaan. Pada bulan November 2009, dana pasar uang memiliki lebih dari $ 3,3 triliun aset yang dikendalikan, mewakili lebih dari 30 persen aset syarikat pelaburan berdaftar, menurut Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Dan menurut artikel majalah "Money" tahun 2008, hingga pertengahan September 2008, industri dana pasaran wang dapat membanggakan "bahawa tidak ada pelabur runcit yang pernah kehilangan uang dalam dana pasar uang - yaitu, hingga kegagalan Lehman Brothers . "

Risiko Utama

Dana pasaran wang berusaha untuk mengekalkan nilai aset bersih mereka pada $ 1,00 per saham sementara hasil naik atau turun, menurut Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Pelabur boleh kehilangan prinsipal apabila nilai aset bersih saham jatuh di bawah $ 1.00, peristiwa yang dikenali sebagai "memecahkan keuntungan." Ketika Lehman Brothers mengisytiharkan muflis pada bulan September 2008, para pelabur dengan cepat menarik $ 40 bilion dari Dana Pasaran Wang Primer Rizab, lebih dari separuh asas asetnya. Untuk memenuhi pengeluaran, Reserve menjual aset lain ke pasaran yang merosot, dan saham masing-masing mencecah 97 sen.

Pertimbangan

Dana pasaran wang tidak diinsuranskan secara federal, tidak seperti akaun deposit pasaran wang yang serupa, yang diinsuranskan oleh Federal Deposit Insurance Corporation. Selain tidak diinsuranskan secara federal, pemegang akaun pasaran wang biasanya dapat menerima semua dana dalam sebuah akaun dalam jangka pendek. Dana pasaran wang boleh menangguhkan hak penebusan sehingga tujuh hari. Selama ini, pelabur tidak mempunyai akses ke dana mereka, dan harga saham dan hasil boleh berubah-ubah sementara penebusan ditangguhkan.

Keselamatan Sementara

Dalam masa beberapa hari selepas Dana Rizab berjaya, Jabatan Perbendaharaan AS mengumumkan jaminan dana pasaran wang kecemasan sementara pada 19 September 2008. Dana ini menjamin harga saham mana-mana dana bersama pasaran wang yang ditawarkan secara terbuka dan layak. Dana kecemasan ini berakhir pada 19 September 2009. Pelabur dana pasaran wang tidak berjanji bahawa jaminan dana tersebut akan dibuat lagi.

Risiko Sekuriti

Dana pasaran wang diperlukan untuk mengehadkan pelaburan kepada sekuriti hutang berkualiti tinggi dengan tarikh matang yang pendek. Dalam kes bon Lehman Brothers, risiko dinilai mungkin kelihatan rendah, tetapi risiko sebenarnya ternyata cukup tinggi apabila Dana Rizab menganggapnya tidak berharga. Walaupun tanpa volatiliti pasaran yang melampau, penasihat pelaburan mengesyorkan membaca prospektus dana dengan teliti dan meminta maklumat syarikat apabila anda tidak memahami pelaburan tersebut.

Potensi Risiko

Pada bulan Februari 2010, SEC mengumumkan peraturan akhir untuk pembaharuan dana pasaran wang yang berlaku pada bulan Mei 2010. Dana mesti mempunyai sebahagian daripada portfolio dalam aset yang dapat dengan mudah ditukar menjadi wang tunai. Peraturan tersebut juga mengurangi waktu matang rata-rata pemegangan portfolio, dan dana pasar uang diperlukan untuk memberikan SEC bulanan laporan pemegangan portfolio. Akhirnya, jika dana berisiko memecahkan wang atau memecahkan wang tunai, SEC menyatakan dana itu dibenarkan untuk menangguhkan penebusan "untuk membolehkan pembubaran aset dana secara teratur."