Kaedah Mengumpul Wang untuk Perniagaan

Perniagaan perlu mengumpulkan wang apabila mereka tidak mempunyai modal kerja yang mencukupi untuk membiayai pengembangan perniagaan atau memenuhi kewajipan kewangan biasa seperti gaji dan invois pembekal. Bank tidak selalu bersedia untuk meminjamkan wang walaupun dalam keadaan terdesak, menurut Pengusaha sumber perniagaan dalam talian. Untuk menolong perniagaan anda memenuhi kewajipan kewangannya, anda perlu memikirkan cara alternatif untuk mengumpulkan wang untuk perniagaan.

Pinjaman Aset

Pinjaman aset berbeza daripada pinjaman bank biasa kerana anda menggunakan akaun belum terima sebagai cagaran, menurut Pengusaha. Dalam situasi pinjaman aset biasa, pemberi pinjaman akan membenarkan syarikat meminjam sehingga 85 peratus daripada nilai invois tertunggaknya. Apabila invois dibayar penuh, pemberi pinjaman boleh menawarkan untuk meningkatkan pembiayaan hingga 100 peratus dari nilai invois. Bukan hanya ini menawarkan alternatif untuk berusaha mendapatkan pinjaman bank tanpa jaminan sebagai cara untuk mengumpulkan wang untuk perniagaan anda, tetapi juga dapat membantu perniagaan membangun sejarah kredit. Mungkin ada bayaran yang berkaitan dengan penggunaan aset anda sebagai jaminan pinjaman, jadi pastikan untuk membincangkan bayaran penutupan pinjaman dengan pemberi pinjaman sebelum menandatangani perjanjian pinjaman.

Keluarga dan kawan-kawan

Daripada beralih ke bank untuk mendapatkan pinjaman, anda harus mempertimbangkan untuk membincangkan pembiayaan dengan rakan dan ahli keluarga dengan cara untuk membantu, menurut pakar pembiayaan perniagaan Anne Field di CNNMoney.com. Sekiranya anda membuat pinjaman dengan rakan atau ahli keluarga, anda harus membuat perjanjian pembiayaan yang sah antara anda, seperti yang anda lakukan dengan pelabur atau pemberi pinjaman lain. Perjanjian membantu menjelaskan syarat pembayaran balik, seperti kadar faedah dan berapa lama anda perlu membayar balik pinjaman. Rakan dan keluarga mungkin memberikan anda kelonggaran yang tidak akan dilakukan oleh bank ketika mendapatkan pembiayaan yang anda perlukan.

Kad kredit

Kad kredit dapat membantu perniagaan anda meningkatkan penilaian kreditnya selagi anda membuat pembayaran tepat pada waktunya. Mereka juga dapat membantu anda menerima pembiayaan cepat untuk keperluan perniagaan jangka pendek, menurut sumber perniagaan dalam talian Inc.com. Memohon kad kredit yang menawarkan program insentif, seperti potongan harga tiket penerbangan atau pengembalian wang tunai untuk pembelian anda.

Memotong Perbelanjaan

Mengumpul wang untuk perniagaan anda tidak semestinya bermaksud meminjam wang dari sumber luar. Kaji perniagaan anda untuk mencari kaedah mengurangkan kos anda dan gunakan penjimatan untuk keperluan perniagaan anda. Beberapa cara untuk mengurangkan perbelanjaan perniagaan termasuk menyewa peralatan daripada membeli, menggunakan kontraktor bebas untuk perkhidmatan seperti pembangunan web atau penulisan teknikal dan bukannya mengambil pekerja, dan menyewakan bahagian gudang atau ruang pejabat anda yang tidak digunakan kepada syarikat lain.