Versi Sistem Operasi Saya Tidak Sesuai dengan Pembaikan Permulaan

Pembaikan Permulaan Windows, atau Pembaikan Automatik seperti yang diketahui di Windows 8, berusaha mencari dan memperbaiki kesalahan boot. Sekiranya masalah seperti fail sistem yang hilang atau rosak, tetapan pendaftaran atau metadata cakera yang rosak menghalang komputer anda dari boot ke sistem operasi, Pembaikan Permulaan akan dimulakan secara automatik. Sekiranya masalahnya cukup parah sehingga Pembaikan Permulaan tidak dilancarkan secara automatik, anda mesti menggunakan cakera pemasangan Windows atau cakera pembaikan sistem yang anda buat sebelumnya, untuk memulakan prosesnya.

Menggunakan Cakera Pembaikan Permulaan yang Betul

Pembaikan sistem, atau pemasangan Windows yang anda gunakan untuk memulakan proses pembaikan permulaan mesti sepadan dengan sistem operasi yang sudah dipasang. Sebagai contoh, anda tidak boleh menggunakan cakera pemasangan Windows 7 untuk memperbaiki masalah permulaan dengan pemasangan Windows 8, dan sebaliknya. Cakera pembaikan atau pemasangan tidak semestinya digunakan untuk pemasangan awal. Walau bagaimanapun, seni bina perkakasan mesti sepadan, jadi anda tidak dapat memperbaiki pemasangan 32-bit dengan pemasangan 64-bit, atau membaiki cakera.

Booting Dari Pemacu yang Betul

Sekiranya proses pembaikan permulaan gagal, periksa BIOS komputer anda untuk memastikan bahawa urutan boot cakera keras betul. Sekiranya anda mempunyai beberapa cakera keras yang disambungkan ke komputer anda, tetapan but mungkin telah berubah. Proses pembaikan permulaan hanya dapat dimulakan untuk pemacu di mana sistem operasi dipasang, jika pemacu ditetapkan sebagai pemacu boot. Sekiranya proses pembaikan permulaan mengesan pemacu tanpa sistem operasi, atau di mana sistem operasi sebelumnya dipasang, ia boleh menyebabkan kesilapan. Rujuk dokumentasi untuk papan induk anda mengenai cara mengakses dan mengubah tetapan BIOS.

Masalah Perkakasan

Startup Repair tidak dapat menyelesaikan semua jenis masalah, terutamanya masalah yang berkaitan dengan perkakasan. Sekiranya anda telah menghabiskan semua pilihan lain, dan masih menemui mesej ralat yang menyatakan bahawa Pembaikan Permulaan tidak dapat menyelesaikan masalah, masalahnya mungkin berkaitan dengan perkakasan. Kerosakan fizikal pada cakera keras boleh menyebabkannya tidak dapat dibaca oleh proses pembaikan permulaan, yang mengakibatkan mesej ralat. Sekiranya anda memulakan pembaikan permulaan dari cakera pemulihan, periksa bahawa cakera itu bebas calar dan kotoran.

Pilihan Alternatif

Sekiranya anda telah menghabiskan semua pilihan lain, dan pilihan pembaikan tidak berfungsi, Windows 8 memberi anda pilihan untuk memuat semula atau menetapkan semula komputer anda. Pilihan muat semula memasang semula Windows, tetapi tidak membuang fail atau tetapan peribadi anda. Aplikasi pra-pemasangan, serta aplikasi dari Kedai Windows yang anda pasang sebelumnya disimpan. Sebarang aplikasi yang dipasang dari sumber lain, seperti media atau laman web yang boleh ditanggalkan dikeluarkan. Menetapkan semula adalah pilihan yang lebih drastik, kerana ia memasang semula Windows dan menghapus semuanya kecuali untuk aplikasi yang dipasang sebelumnya.