Bagaimana Memulakan Syarikat Teater Anda Sendiri

Banyak pelakon, pengarah dan penulis drama memulakan dengan menginjak papan di rumah permainan komuniti. Walaupun banyak tempat baru ini beroperasi dengan anggaran yang sangat rendah dan sangat bergantung pada masa dan tenaga sukarelawan, memulakan syarikat teater anda dari awal tidak begitu menakutkan kerana kedengarannya jika anda mempunyai banyak imaginasi, kemahiran komunikasi yang sangat baik, beberapa latar belakang kewangan dan pemasaran, dan minat yang tulen untuk seni persembahan.

1

Kenal pasti jenis permainan yang anda mahu hasilkan dan unjuran perbelanjaan yang wujud dalam setiap permainan. Contohnya, karya bersejarah memerlukan penciptaan atau penyewaan kostum, alat peraga dan perabot. Drama dan muzikal kontemporari yang popular sering kali dikenakan dengan bayaran royalti yang melarang. Pertunjukan pelakon besar atau dengan skema pencahayaan yang kompleks dan kesan khas memerlukan ruang prestasi dan peralatan teknikal yang lebih besar. Sebaliknya, produksi skrip dan permainan kontemporari pelakon kecil oleh pendatang baru agak murah untuk dilancarkan.

2

Nilaikan keperluan ruang-prestasi anda dan ketersediaan kemudahan yang berpatutan. Sekiranya anda merancang untuk bermain dengan hanya segelintir pelakon dan set minimum, misalnya, kawasan pementasan kecil dengan 30 hingga 50 tempat duduk mungkin akan mencukupi. Berdasarkan keperluan pementasan, pencahayaan dan akustik anda, pertimbangkan tempat alternatif seperti rumah kelab masyarakat, bar, perpustakaan, halaman belakang atau taman. Sekiranya anda menyewa teater sebenar untuk persembahan anda, anda perlu memasukkan keselamatan dan perkhidmatan kebersihan ke dalam anggaran bersama dengan bayaran setiap jam untuk latihan dan persembahan.

3

Teliti pilihan pembiayaan anda yang tersedia untuk menangani kos pengeluaran, iklan, percetakan tiket dan program, perkhidmatan telefon, yuran prestasi atau honorarium untuk hak cipta dan insurans liabiliti. Walaupun anda harus menanggung sebahagian daripada kos penjualan tiket setelah pertunjukan dibuka, sebuah syarikat teater seperti perniagaan lain kerana jumlah modal permulaan yang realistik diperlukan untuk membuat sesuatu berjalan lancar.

4

Publikasikan di surat khabar komuniti, di radio dan melalui brosur yang diedarkan di lokasi-lokasi terkenal yang anda adakan. Audisi pertama anda adalah untuk mendapatkan gambaran umum mengenai kumpulan bakat yang tersedia untuk anda untuk syarikat baru anda, atau bacaan khusus untuk drama pertama yang anda rancang untuk dihasilkan.

Minta agar pelakon yang bercita-cita membawa resume dengan pengalaman teater dan gambar kepala. Sediakan salinan dari pelbagai babak untuk dibaca orang semasa anda membuat catatan mengenai kemahiran bertindak dan kemampuan mereka untuk mengambil arahan. Sekiranya perlu, adakan ujibakat susulan untuk menyelesaikan pilihan.

5

Sediakan anggota pemeran baru anda salinan skrip individu dan jadual latihan dan persembahan. Bergantung pada keperluan pertunjukan, anda juga perlu membariskan kru produksi anda untuk membantu dengan kostum, alat peraga, lampu, kesan bunyi dan operasi box office. Sekiranya anda mengarahkan drama, adalah mustahak anda memberi maklum balas yang konsisten dan membina kepada pelakon anda untuk menunjukkan persembahan terbaik mereka.