Contoh Gaya Penulisan Surat Perniagaan

Keupayaan untuk menulis surat perniagaan adalah kemahiran penting. Bahkan dalam dunia e-mel dan berpusatkan teks hari ini banyak kesempatan muncul ketika komunikasi tidak formal tidak sesuai, dan surat perniagaan formal diperlukan. Kebanyakan orang mempelajari asas-asas menulis surat perniagaan di sekolah. Tetapi ada lebih banyak lagi untuk menulis surat perniagaan daripada sekadar struktur dan format; anda juga harus mempertimbangkan isi dan gaya.

Kandungan dan Gaya

Kandungan dan gaya betul-betul bermaksud apa yang anda katakan dalam surat dan cara anda mengatakannya. Sebilangan besar surat perniagaan agak formal, memerlukan penggunaan salah satu set ucapan atau penutup kecil, ditulis pada tahap kesukaran yang sesuai untuk pembaca peringkat kuliah, dan nada keseluruhan yang mencerminkan gabungan keyakinan dan kesopanan.

Surat Perniagaan Formal

Surat perniagaan formal harus cukup formal untuk menunjukkan semua hormat kepada koresponden, tetapi tidak begitu formal sehingga dapat menghalangi komunikasi. Anda harus menyebutkan tajuk pekerjaan, tetapi cuba gunakan tajuk pekerjaan yang neutral, dan cubalah hanya menggunakan tajuk sekali dalam satu huruf. Elakkan penggunaan kata ganti maskulin yang berlebihan dan cuba menjauhi frasa yang menggambarkan usia atau jantina. Cuba gunakan suara aktif sebanyak mungkin, dan susun huruf anda dengan teliti untuk menekankan perkara penting dan sampaikan mesej anda.

Surat Perniagaan yang Kurang Formal

Dari segi kesinambungan, mungkin lebih baik memikirkan surat perniagaan yang kurang formal daripada surat perniagaan tidak rasmi, kerana walaupun surat perniagaan yang tidak formal masih cukup tersusun dan diharapkan dapat mematuhi konvensi dibandingkan dengan surat pribadi. Sekiranya anda memilih nada yang kurang formal yang memberi anda ruang untuk menggunakan bahasa yang lebih bersemangat dan positif sesuai, dan sedikit lebih banyak kelonggaran dalam menyusun isi utama surat anda agar seefektif komunikasi mungkin. Huruf tebal, miring, menggarisbawahi dan sebagainya dapat diterima dalam surat perniagaan yang kurang formal, tetapi tetap harus digunakan dengan berhati-hati.

Surat Perniagaan Situasi Khas

Surat-surat perniagaan dijalankan dari undangan untuk bergabung dengan dewan pengarah syarikat untuk pemberitahuan penamatan kontrak, dan beberapa konvensi berlaku untuk surat-surat perniagaan situasi khas seperti surat permohonan program sekolah atau magang atau surat lamaran semasa melamar pekerjaan. Sebilangan besar surat perniagaan situasi khas meminta sesuatu dari penerima, jadi surat perniagaan jenis ini perlu bersikap sopan, positif dan memberikan semua maklumat yang diperlukan agar pihak lain terus maju dengan permintaan pengirim. Bersikap spesifik. Jangan ceritakan kisah hidup anda. Mendapatkan intinya, buat kes anda dengan fasih mungkin termasuk maklumat yang diperlukan, dan teruskan. Badan utama surat tidak boleh lebih dari tiga atau empat perenggan dalam kebanyakan kes.