Cara Membolehkan Mengomentari Fail PDF

Sekiranya anda ingin membenarkan komen pada fail PDF, anda mesti menjadi pengarang fail atau mempunyai akses ke program Adobe Acrobat yang digunakan untuk membuatnya. Walaupun anda menggunakan Adobe Acrobat versi terbaru untuk membuat PDF, versi program yang lebih lama masih boleh digunakan untuk membaca dan memberi komen pada fail tersebut.

Adobe Acrobat

Adobe Acrobat adalah program yang digunakan untuk membuat PDF baru. Walaupun anda dapat menggunakan beberapa program lain, seperti Microsoft Word, untuk mengubah fail menjadi gambar PDF, anda tidak dapat menggunakan program lain untuk membuat PDF dari awal. Adobe Acrobat juga digunakan untuk memberikan hak istimewa untuk dokumen PDF, seperti kemampuan pembaca untuk menambahkan komen mereka sendiri. Pada Disember 2011, versi terbaru perisian adalah Adobe Acrobat X.

Komen

Komen pada PDF boleh berupa nota lekat atau teks yang disorot. Nota melekit mungkin muncul di mana sahaja pada dokumen - apabila diklik, ikon nota melekat mengembang untuk menunjukkan komen penuh seseorang. Begitu juga, apabila teks yang disorot diklik pada komen yang sesuai mengenai teks itu terdedah. Semua komen boleh dilihat di bar sisi yang terdapat di sebelah kanan tetingkap PDF.

Membolehkan Komen

Untuk membenarkan komen pada PDF anda, pergi ke tab "Fail" di bahagian atas tetingkap Adobe Acrobat anda dan pilih "Simpan Sebagai." Pergi ke "Reader Extended PDF" dan kemudian "Dayakan Ulasan dan Pengukuran." Apabila diminta, buat nama baru untuk PDF; cara termudah untuk membuat nama baru adalah dengan menambahkan nombor "1" atau kata pendek lain di akhir nama fail semasa. Apabila anda mengklik "Simpan", PDF asal masih ada serta salinan baru yang membolehkan memberi komen.

Pertimbangan

Setelah anda mengaktifkan komen pada PDF, fungsi tertentu tidak lagi dibenarkan, seperti menambahkan halaman baru. Itulah sebabnya anda harus membuat salinan berasingan dari fail anda yang membolehkan memberi komen, seperti yang dijelaskan dalam Langkah 4 - dengan cara ini anda selalu dapat kembali ke aslinya untuk menambahkan halaman atau menyelesaikan tindakan lain yang tidak dibenarkan dalam dokumen yang membolehkan komen.