Kelebihan Menggunakan Pengurusan Nilai Yang Diperolehi

Matlamat utama mana-mana projek adalah untuk memenuhi tarikh akhir, mencapai objektifnya dan masuk pada atau di bawah anggaran. Pada bulan September 2009, sebuah kajian yang dikeluarkan oleh Objectwatch, sebuah firma penyelidikan dan perundingan pasar, menunjukkan bahawa projek teknologi maklumat yang gagal sahaja menelan belanja perniagaan dan agensi di seluruh dunia $ 6.2 trilion per tahun. Walaupun tidak ada sistem yang dapat menjamin bahawa projek anda akan berjaya, Earned Value Management (EVM) dapat memberikan projek anda peluang yang lebih baik untuk berjaya.

Sistem Tunggal

Mungkin faedah terbesar untuk melaksanakan EVM ialah sistem tunggal yang dapat mengesan projek dari segi kerja, masa dan wang; Pengurus projek tidak perlu mempelajari pelbagai sistem. EVM dapat mengukur jumlah kerja yang sebenarnya disiapkan; meramalkan kos dan tarikh siap; membandingkan prestasi sebenar projek dengan rancangan; dan mengesan anggaran projek dalam masa nyata.

Varians

Varians adalah pemeriksaan yang digunakan dalam EVM mengenai apa yang menyebabkan perbezaan antara asas yang diproyeksikan dan prestasi sebenar. Ini dapat diukur pada tiga tahap yang berbeza: dianggarkan kepada yang dirancang, dirancang hingga yang sebenarnya dan yang dianggarkan kepada yang sebenarnya. Proses untuk menentukan varians bergantung pada banyak faktor termasuk industri, parameter yang digunakan dan standard. Sentiasa mengesahkan data semasa menganalisis varians. Sangat penting untuk mempunyai maklumat yang lengkap dan tepat semasa melakukan pengiraan. Perbezaan yang terdapat dalam pengiraan dapat menunjukkan kepada anda sejauh mana projek ini dari "normal". Ia juga dapat membantu mengesan akar masalah.

Indeks Prestasi

Indeks prestasi jadual (SPI) dan indeks prestasi kos (CPI) adalah alat yang baik dalam EVM. Metrik ini dapat membantu menentukan status semasa projek, menjadi isyarat amaran awal jika projek tidak berjalan dan menganggarkan jumlah kos dan jangka masa. SPI mengukur semua kerja yang diselesaikan pada projek dan mengira sama ada projek itu akan memenuhi, mengalahkan atau ketinggalan tarikh selesai yang dirancang. CPI dianggap oleh kebanyakan pengurus projek sebagai metrik EVM yang paling berharga. Ini mengukur kecekapan kos untuk kerja yang disiapkan. Ringkasnya, ia dapat memberitahu anda jika projek anda kurang atau melebihi anggaran pada bila-bila masa semasa proses.

Kelenturan

Apabila hasil metrik yang digunakan dalam EVM menunjukkan bahawa perubahan diperlukan, pengurus projek dapat menyesuaikan kerja atau anggaran untuk membantu mengembalikan prestasi projek pada masa depan sesuai dengan unjuran. Metrik juga dapat menunjukkan di mana terdapat masalah dalam projek. Pengurus projek kemudian dapat melakukan usaha pencegahan untuk mengurangkan kemungkinan masalah tersebut berulang. Yang paling penting, EVM memungkinkan perubahan ini dibuat secara fleksibel dan tepat pada masanya pada bila-bila masa semasa pembangunan dan pelaksanaan projek.