Perbelanjaan Jualan berbanding Peratusan Hasil

Sebagai usahawan, pekerjaan utama anda adalah menjual. Perniagaan kecil anda boleh membuat banyak tuntutan pada masa dan wang anda, tetapi anda mesti memastikan bahawa anda mencurahkan masa dan sumber daya yang mencukupi untuk penjualan, atau aktiviti perniagaan anda yang lain tidak akan bermakna. Perbelanjaan penjualan merangkumi gaji, bonus, kos overhed dan pentadbiran. Tentukan peratusan pendapatan anda yang dapat anda belanjakan untuk penjualan untuk memastikan perniagaan kecil anda kukuh.

Peratusan Lurus

Setiap perniagaan adalah unik dalam hal penjualan sebagai peratusan pendapatan. Sebagai contoh, syarikat perkilangan mesti mengeluarkan wang untuk membuat produk, sedangkan e-perniagaan yang menjual maklumat dapat memberi tumpuan kepada penjualan tanpa perlu risau tentang pembuatan dan penyimpanan produk fizikal. Menurut Steve Smith, Ketua Jualan untuk Encoding.com dan bekas jurujual tertinggi untuk Yelp, syarikat seperti Google membayar sebanyak 40 peratus kepada sekutu, sementara Amazon membayar sedikit perbelanjaan perbelanjaan kerana kehadiran dan dominasi dalam talian dalam bidangnya. Perniagaan berteknologi tinggi membelanjakan 25 hingga 45 peratus pendapatan untuk penjualan. Pelancaran produk baru dapat meningkatkan kos ini hingga 30 persen untuk perniagaan kecil, sementara 10 hingga 20 persen pendapatan lebih biasa.

Peratusan Pertumbuhan Pendapatan

Sentiasa perhatikan pertumbuhan pendapatan. Ia memerlukan banyak wang untuk meningkatkan pendapatan, dan peratusan besar dari kos tersebut adalah untuk penjualan. Sebagai contoh, Gambaran Keseluruhan Eksekutif Jualan menawarkan carta untuk syarikat sampel yang menunjukkan bahawa kenaikan perbelanjaan penjualan sebanyak 3 peratus harus disertai dengan pertumbuhan pendapatan 8 peratus.

Insentif Jualan sebagai Peratusan Hasil

Makana Solutions mengatakan peratusan terbesar syarikat membelanjakan 5 peratus hingga 10 peratus pendapatan untuk insentif penjualan. Kumpulan terbesar berikutnya menghabiskan kurang dari 5 peratus, sementara kumpulan terkecil menghabiskan lebih dari 20 peratus. Ini untuk insentif penjualan, seperti bonus dan komisen. Angka-angka ini tidak merangkumi kos pentadbiran dan kos overhed untuk jabatan penjualan. Mereka juga tidak termasuk gaji pokok.

Kos Penjualan sebagai Peratusan Pertumbuhan Produktiviti Jualan

Menurut Gambaran Keseluruhan Eksekutif Jualan, syarikat harus mengukur peningkatan perbelanjaan penjualan sebagai fungsi pertumbuhan produktivitas penjualan. Sebagai contoh, sebuah syarikat mungkin menjangkakan kenaikan anggaran penjualan sebanyak 3 peratus, tetapi mengharapkan produktiviti penjualan meningkat sebanyak 5 persen. Sekiranya anda meningkatkan belanjawan jualan anda, tanyakan kadar jualan yang lebih tinggi berbanding panggilan. Menempatkan lebih banyak wang ke dalam usaha penjualan tanpa kadar penutupan yang lebih baik adalah membuang wang.