Muat Naik Video Sesuai dengan Facebook

Sebilangan besar kamera pengguna dan telefon bimbit menawarkan alat bawaan untuk memuat naik video ke laman web seperti YouTube dan Facebook. Walaupun Facebook menyokong kebanyakan jenis video pengguna, laman web ini mesti mengekod, mengubah saiz dan memampatkan video anda ke formatnya sendiri untuk kualiti main dan ruang penyimpanan yang optimum sebelum menyiarkannya dalam talian. Proses muat naik dan penukaran tidak seketika; mereka mungkin mengambil masa dari beberapa minit hingga beberapa jam bergantung pada ukuran, panjang dan format video. Semakin banyak kerja yang diperlukan Facebook untuk memuat naik dan menukar video anda, semakin banyak masa yang diperlukan untuk menyiarkan video anda.

Format

Facebook menyokong hampir semua jenis muat naik video, termasuk video flash, Windows Media Video dan filem QuickTime MOV. Untuk memuat naik kualiti terbaik dan terpantas, Facebook mengesyorkan video H.264 dengan audio AAC dalam format MOV atau MP4. H.264 adalah salah satu format video yang paling dimampatkan yang tersedia, menawarkan ukuran fail yang lebih kecil dengan kualiti yang lebih besar daripada standard pemampatan lain.

Saiz

Untuk muat naik berkualiti terbaik, Facebook meletakkan had pada ukuran dan nisbah aspek piksel video anda. Facebook mengubah saiz dan menjual semula video secara automatik apabila tepi video yang lebih besar melebihi 1280 piksel. Facebook menyokong video dengan nisbah aspek antara 9 hingga 16 dan 16 hingga 9, walaupun ia mengesyorkan untuk merakam video anda dalam nisbah aspek 16 hingga 9. Ini bermaksud tepi video yang lebih panjang kira-kira 1.78 kali lebih besar daripada tepi yang lebih pendek. Periksa tetapan nisbah aspek kamera anda sebelum merakam video untuk Facebook.

Kadar bingkai

Kadar bingkai video merujuk kepada jumlah bingkai yang dipaparkan sesaat. Sebilangan besar kamera telefon dan video membolehkan anda mengubah kadar bingkai sebelum mengambil gambar, walaupun tetapan 24 dan 30 bingkai sesaat adalah standard. Untuk hasil muat naik terbaik, Facebook mengesyorkan mengekalkan kadar bingkai pada 30 bingkai sesaat atau ke bawah. Kegagalan untuk mengekalkan kadar bingkai rendah dapat menyebabkan warna gelap, gerakan cepat atau lambat, dan bingkai hitam atau jatuh dalam video yang anda muat naik.

Audio

Audio AAC, atau Pengekodan Audio Lanjutan, adalah audio yang paling serasi dengan video H.264 yang dimuat naik ke Facebook. Ini adalah standard audio Apple, menawarkan kadar pemampatan yang tinggi dengan kualiti yang lebih baik daripada kebanyakan format. Nasib baik, kebanyakan kamera video yang merakam video H.264 juga merakam audio AAC. Pastikan kadar sampel anda 44,100hz, kerana ini adalah tetapan audio pilihan Facebook. Kadar sampel merujuk kepada jumlah sampel sesaat yang digunakan untuk mendigitalkan suara. Kadar sampel yang terlalu rendah atau tinggi boleh menyebabkan masalah ketika Facebook menukar video anda, menghasilkan bunyi yang cacat.

Masalah Bug dan Masalah yang Diketahui

Sekiranya anda mengalami masalah dengan main semula selepas Facebook memproses video anda, anda harus menukar video ke format baru dan memuat naik semula. Kelemahan audio dan video yang biasa termasuk audio yang dijatuhkan, kelajuan audio yang berubah, warna yang diubah, dan gerakan pantas atau perlahan. Jejaki masa yang diperlukan Facebook untuk memproses video anda, kerana pemprosesan video tidak boleh memakan waktu lebih dari beberapa jam. Sekiranya anda tidak dapat memuat naik video setelah menukar ke spesifikasi yang betul, hubungi Facebook dan laporkan masalah anda.