Kelebihan & Kekurangan Siling Harga

Dasar siling harga dirancang untuk mengelakkan harga naik melebihi had yang telah ditentukan pada sebilangan produk yang tidak ditentukan dalam ekonomi. Dasar siling harga dan dasar kawalan harga pada dasarnya adalah dua nama untuk fenomena yang sama. Sebilangan besar ahli ekonomi tidak menyukai siling harga dan percaya mereka memutarbelitkan pasaran dengan hasil yang tidak dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa pendek dan dalam situasi khas, siling harga mungkin berkesan.

Siling Harga dalam Perang Dunia II

Mungkin pelaksanaan siling harga AS yang paling berjaya berlaku semasa Perang Dunia II di bawah kepresidenan Franklin Delano Roosevelt. Roosevelt berperan penting dalam pengembangan dan penerapan Undang-Undang Penstabilan Perang 1942, yang pada awalnya meletakkan siling harga pada harga pertanian. Tidak lama selepas itu, Roosevelt juga menambahkan siling harga petrol.

Rasional untuk had harga pada Perang Dunia II jelas. Negara ini terlibat dalam konflik di seluruh dunia yang akan menentukan nasib demokrasi AS dan semua demokrasi lain di seluruh dunia. Konflik ini sering disebut sebagai perang total. Apa sahaja yang diperlukan oleh usaha perang akan segera menjadi langka di pasaran orang awam, dengan hasil yang tidak dapat dielakkan bahawa harga petrol dan semua komoditi langka lain yang dialihkan kepada tentera akan meningkat dengan cepat dan dramatik.

Kebangkitan Pasaran Hitam

Salah satu hasil dari had harga yang boleh diramalkan - dan alasan penting bahawa ahli ekonomi percaya bahawa ia tidak berkesan - adalah bahawa pasaran gelap akan meningkat sebagai tindak balas. Walaupun pasar gelap memang ada selama Perang Dunia II untuk banyak komoditi, petrol di antaranya, hampir semua penjualan petrol terkawal harga. Pasar gelap petrol adalah operasi pinggiran yang secara substansial tidak menjejaskan keberkesanan siling harga petrol.

Elemen penting dalam keberhasilan kenaikan harga petrol adalah penjatahan petrol, yang dilaksanakan oleh pemerintah pada waktu yang sama. Sesiapa yang menggunakan petrol lebih banyak daripada yang tersedia melalui proses catuan, mendapat perhatian pihak berkuasa polis. Secara umum, keberhasilan pelaksanaan had harga pada produk apa pun memerlukan had penawaran yang ada.

Unsur Sentimen

Satu lagi elemen penting dalam pelaksanaan kejayaan harga Roosevelt yang agak berjaya adalah apa yang disebut oleh para ahli ekonomi sebagai "sentimen" - jumlah semua aspek emosi yang dibawa oleh pengguna untuk melakukan transaksi ekonomi. Semasa Perang Dunia II, tidak seperti setiap perang AS sejak saat itu, masyarakat sangat menyukai perang dan percaya bahawa tujuan perang AS dirancang untuk dicapai - kekalahan dua rejim totaliter militeristik dengan kemampuan yang ditunjukkan untuk rasisme dan keganasan. Semasa perang, sesiapa yang ditangkap menggunakan petrol pasar gelap tidak hanya menghadapi hukuman jenayah tetapi juga pengucilan sosial.

Percubaan Siling Harga yang kurang berjaya

Siling harga sering menarik bagi autokrasi populis yang baru dipasang, seperti dua rejim bencana yang menjelang 2018 membawa Venezuela ke kehancuran. Rayuannya jelas. Seperti yang sering terjadi pada revolusi populis, rejim keluar memilih minoriti kecil yang dihuni oleh golongan atasan dengan minat untuk menjaga kekayaan dari tangan majoriti.

Pemerintah Hugo Chavez yang menggantikannya dengan cepat menunjukkan dedikasi kepada rakyat dengan meletakkan kawalan harga pada makanan. Tidak akan ada harga yang lebih eksploitatif oleh orang kaya. Dasar ini diteruskan dengan lebih tegas oleh pemerintah Maduro berikutan kematian Chavez. Ketika menjadi jelas bahawa pemerintah tidak berminat untuk menjamin keuntungan kepada pengeluar, pengeluarannya berkurang. Hasilnya adalah penghapusan hampir semua perkara yang berkaitan dengan ekonomi pasar, kekurangan barang penting, terutama makanan, dan negara dengan kemiskinan dan keganasan yang semakin meningkat.

Pelajaran Dari Rezim Mugabe

Nasib yang serupa menimpa Zimbabwe semasa rejim Mugabe, di mana pemerintah populis yang menindas berusaha membalikkan penindasan rasis selama beberapa dekad dengan merebut kawalan ekonomi, mengagihkan semula barang, dan berusaha untuk mengawal harga dan penawaran barang biasa. Di Zimbabwe, tidak seperti situasi di Venezuela, kawalan ini tidak berjaya dilaksanakan dalam jangka waktu yang lama, tetapi mereka bertahan cukup lama sehingga menjejaskan ekonomi pasaran dengan teruk. Percubaan berturut-turut dalam program siling harga baru menyebabkan keganasan terhadap pembeli dan perpecahan pasukan polis menjadi sesuatu yang menghampiri kumpulan penjenayah.

Akhlaknya ...

Hukum penawaran dan permintaan adalah asas dalam setiap ekonomi. Kekuatan bersaing berusaha menurunkan harga, menyekat penawaran, dan meningkatkan keuntungan. Pada tahap tertentu, ketika masing-masing kekuatan mendorong dan menarik lawan yang lain, keseimbangan diperoleh. Hasilnya adalah harga pasar, yang dapat menyesuaikan diri dan tidak memerlukan pengawasan pemerintah.

Dalam situasi khusus dan untuk jangka waktu yang terhad, siling harga secara efektif dapat menyumbang pada kesimpulan yang diinginkan, seperti yang terjadi di AS selama Perang Dunia II, tetapi siling harga adalah usaha untuk mengendalikan ekonomi yang bertentangan dengan undang-undang penawaran dan permintaan. Sekiranya ia menjadi instrumen pemerintah yang meresap, hasilnya berkisar dari ketidakefektifan hingga kekacauan sosial dan bencana ekonomi.