Tiada Kebisingan Dari Pembesar Suara iPhone

Walaupun iPhone dirancang untuk digunakan terutamanya dengan fon kepala, peranti ini mempunyai pembesar suara terpasang untuk memudahkan nada dering dan amaran lain yang dapat didengar. Permainan, aplikasi, muzik dan video semuanya menggunakan pembesar suara bawaan iPhone jika tidak ada fon kepala. Sekiranya tidak ada suara yang dapat didengar, periksa perkara berikut untuk menyelesaikan masalah tetapan pembesar suara dan audio dalaman.

Suis Bisu

Di bahagian kiri atas iPhone terdapat suis bisu. Apabila suis bisu aktif, garis merah kecil dapat dilihat di badan suis, yang menunjukkan bahawa iPhone sedang disenyapkan. Fungsi utama suis bisu adalah untuk mengelakkan panggilan dan mesej teks membuat amaran yang dapat didengar. Pastikan peranti tidak diredam jika anda tidak mendengar nada panggilan.

Kawalan Isipadu

Tepat di bawah suis bisu adalah kawalan kelantangan iPhone. Apabila skrin Utama dipaparkan, kawalan kelantangan menaikkan dan menurunkan nada dering untuk panggilan dan mesej masuk. Sekiranya ada muzik dimainkan di latar belakang, ini diutamakan dan kawalan kelantangan mengubah kelantangan muzik. Semasa menggunakan permainan atau aplikasi, kawalan kelantangan digunakan untuk audio aplikasi. Walaupun suis bisu aktif, kawalan kelantangan mungkin diperlukan dalam aplikasi untuk meningkatkan kelantangan dan menghasilkan audio melalui pembesar suara iPhone.

Fon kepala

Apabila alat dengar atau fon kepala disambungkan ke port fon kepala iPhone, pembesar suara terbina dalam disenyapkan secara automatik. Suis bisu dan kawalan kelantangan hanya mempengaruhi audio yang disalurkan ke fon kepala yang disambungkan dan tidak memberi kesan pada pembesar suara terbina dalam. Untuk memainkan audio atau suara melalui pembesar suara iPhone, fon kepala mesti diputuskan terlebih dahulu.

Kedudukan IPhone

Semasa memegang iPhone dalam orientasi lanskapnya, mudah untuk menutup grill pembesar suara dengan telapak tangan. Sekiranya peranti dipegang dengan cukup kuat, ini tidak dapat didengar oleh suara pembesar suara terbina dalam. Untuk mengatasi masalah tersebut, ubah cengkaman anda pada telefon bimbit untuk memastikan gril pembesar suara jelas atau putar peranti 180 darjah untuk menggerakkan pembesar suara ke sisi lain.

Tetapan Bunyi

Ketuk butang "Tetapan" di skrin utama iPhone, diikuti dengan butang "Bunyi" untuk membuka pilihan audio untuk peranti anda. Periksa tetapan untuk memastikan suis "Tukar dengan Tombol" diatur ke "Hidup" dan bahawa bar gelangsar di atasnya tidak sepenuhnya ke kiri. Alat kawalan ini membolehkan anda mengubah kelantangan iPhone menggunakan butang fizikalnya dan dapat mengelakkan pembesar suara terbina dalam menghasilkan audio jika tidak aktif.

Unit yang rosak

Sekiranya tiada pilihan yang disenaraikan di sini mengembalikan audio ke pembesar suara iPhone anda, peranti itu sendiri mungkin rosak. Bawa unit ke Kedai Apple terdekat anda atau hubungi sokongan pelanggan dalam talian Apple untuk mendapatkan maklumat mengenai cara mengatur pembaikan atau penggantian.