Strategi Pertumbuhan untuk Intinya

Strategi pertumbuhan untuk perniagaan kecil adalah sama dalam jenis ekonomi, kemelesetan atau sebaliknya. Anda ingin menjana lebih banyak dolar melalui pintu depan perniagaan anda ke daftar tunai, atau ke kunci kira-kira anda, dan anda ingin melakukannya dengan kos yang lebih rendah. Pendekatan serampang tiga mata dengan pengukuran yang teliti akan membantu syarikat anda berkembang dalam iklim apa pun.

Meningkatkan Jualan

Produk dan perkhidmatan anda sudah menyumbang kepada garis bawah anda. Sekiranya perniagaan anda tidak berfungsi dengan teruk, setiap urus niaga dengan pelanggan akan menambahkan keuntungan kepada anda. Cara termudah untuk meningkatkan keuntungan anda adalah dengan memaksimumkan jumlah penjualan anda. Cari pasaran baru untuk produk dan perkhidmatan anda, tentukan media khusus dan sasaran yang mereka gunakan, dan mulakan kempen pemasaran baru kepada mereka. Tawarkan mereka tawaran istimewa yang tidak tersedia untuk pelanggan tetap anda; ini akan membantu anda mengesan sama ada teknik pemasaran berfungsi. Sekiranya ujian pasaran anda menunjukkan bahawa anda tidak meningkatkan keuntungan, tinggalkan pasaran dan cuba yang baru; seorang usahawan harus selalu mempunyai senarai sasaran yang lebih panjang daripada yang diharapkannya dapat dicapai.Siri buku "Guerrilla Marketing" Jay Levinson adalah sumber idea yang sangat baik untuk menjangkau pasaran baru.

Meningkatkan Keuntungan Dari Jualan Sedia Ada

Kecuali anda berada di pasaran yang sangat kompetitif dan berkomoditi tinggi, kemungkinan besar anda kekurangan harga untuk beberapa produk atau perkhidmatan anda. Pertimbangkan kedai serbaneka yang terletak berhampiran tempat percutian musim panas. Pengurus menetapkan harga minuman sejuk yang serupa dengan yang dijual di tempat lain yang berdekatan, bahkan mungkin akan menjejaskan pesaingnya. Mana yang lebih mungkin: orang akan berjalan tiga blok tambahan dalam panas 90 darjah untuk menjimatkan sepeser pun, atau bahawa mereka dengan senang hati akan membayar harga yang lebih tinggi untuk menyelamatkan masalah itu? Kenaikan harga sebanyak 30 sen juga merupakan kenaikan keuntungan 30 peratus, tanpa mengurangkan kesetiaan atau kepuasan pelanggan. Dan jika itu menjadi perhatian, kepelbagaikan rangkaian produk anda sehingga dengan harga tambahan, mereka mendapat sesuatu yang tidak dapat mereka dapatkan di tempat lain.

Mengurangkan kos

Penurunan 30 peratus dalam kos produk anda sama berkesannya dengan cara menaikkan harga anda seperti kenaikan harga 30 sen. Sudah tentu, jika anda dapat melakukan kedua-duanya, tidak ada alasan untuk tidak melakukannya. Belanja pembekal alternatif untuk menentukan apakah harga yang anda bayar untuk barang anda adalah harga pasaran, atau jika pesaing dapat menawarkan perkhidmatan yang menurunkan biaya anda. Pemilik kedai dengan kedai serbaneka dapat menjimatkan wang dengan menggunakan soda yang lebih murah, atau dengan pengedar yang menawarkan stok barang dengan produk baru, mengurangkan kos buruh. Jangan abaikan kos tidak langsung anda; bil utiliti, telefon, sewa dan perbelanjaan perniagaan anda yang lain dipotong sama seperti kos barang anda, dan mungkin boleh dirundingkan, terutama dalam keadaan ekonomi yang merosot.