Senaraikan Empat Jenis Dimensi Fokus yang Digunakan dalam Pengurusan Operasi

Setiap perniagaan beroperasi berdasarkan empat dimensi fokus asas: kewangan, pelanggan, proses dalaman, dan pembelajaran dan inovasi. Bahagian teori operasi operasi ini berasal dari penyelidikan Robert S. Kaplan dan David P. Norton. Dimensi tidak saling eksklusif. Sebagai contoh, pekerja yang menjadi lebih cekap melalui pembelajaran dapat meningkatkan fungsi proses dalaman, menurut "Prinsip Pengurusan: Edisi Kontemporari untuk Afrika," oleh PJ Smit.

Kewangan

Inti dimensi kewangan bagi kebanyakan perniagaan adalah keuntungan, walaupun tujuan kewangan jangka pendek mungkin memerlukan pengorbanan keuntungan semasa untuk meningkatkan kemampuan masa depan. Sebagai contoh, sebuah syarikat mungkin memutuskan untuk melabur semula semua keuntungannya ke dalam jentera baru dan lebih baik untuk meningkatkan kapasiti dan kecekapan pengeluaran, tetapi tujuan akhirnya adalah keuntungan yang lebih besar. Pengurus mesti mengawal aliran wang melalui organisasi untuk memastikan matlamat jangka pendek sejajar dengan tujuan jangka panjang.

Pelanggan

Pelanggan adalah asas perniagaan anda. Tanpa aliran wang mereka melalui organisasi anda, semuanya berhenti. Pengurus bertujuan untuk memaksimumkan aliran wang pelanggan, tetapi itu tidak selalu bermaksud menjamin sebanyak mungkin pelanggan. Sebuah hotel butik, misalnya, mungkin memberi tumpuan untuk melayani pelanggan yang bergaji tinggi dengan jumlah yang sedikit, sementara hotel rantai memberi tumpuan kepada banyak orang yang tidak mahu membayar harga tinggi. Walaupun setiap perniagaan mensasarkan pelanggan yang mempunyai keperluan yang berbeza, memenuhi keperluan tersebut sama pentingnya untuk keuntungan mereka.

Proses Dalaman

Pengoptimuman proses dalaman membawa kepada keuntungan dan kepuasan pelanggan yang lebih besar. Sebagai contoh, pengurus mungkin fokus pada pengembangan komunikasi yang cekap dalam organisasi untuk memastikan pesanan bergerak dengan cepat dari bahagian perkhidmatan pelanggan ke barisan pengeluaran. Pengurus mempercepat pesanan dengan memastikan bahagian pengeluaran diselaraskan dengan bahagian penghantaran untuk mendapatkan pesanan kepada pelanggan dengan cepat. Menyempurnakan proses untuk menjadikannya cekap secara maksimum menjadikan kos operasi tetap rendah dan menyenangkan pelanggan, sehingga menghasilkan keuntungan yang lebih besar.

Pembelajaran dan Inovasi

Teknologi maju dan begitu juga perniagaan. Contohnya, penemuan yang meningkatkan proses pembuatan, mungkin merupakan penukar permainan yang memaksa kilang untuk meningkatkan prosesnya atau ketinggalan daripada pesaing. Pengurus yang baik mengikuti perubahan teknologi; pengurus yang hebat menjangkakan dan memulakan perubahan dengan mendorong organisasinya untuk fokus pada pembelajaran dan inovasi. Secara praktiknya, ini boleh membawa maksud dari mempunyai pasukan penyelidikan dan pengembangan yang dibiayai dengan baik hingga membayar pendidikan berterusan untuk pekerja. Organisasi yang mengatasi batasan kognitif tetap selangkah lebih maju daripada pesaingnya.