Kebaikan & Keburukan Memasukkan Perniagaan

Memulakan perniagaan adalah prospek yang menarik. Kepuasan melihat impian dan kerja keras membuahkan hasil adalah satu sebab mengapa banyak usahawan berangkat setiap hari. Seorang pemilik perniagaan kecil mesti memutuskan apakah penggabungan adalah struktur terbaik untuk entiti perniagaan barunya. Terdapat beberapa faedah untuk menggabungkan, dan ada kekurangannya. Seorang usahawan mesti mempertimbangkan kebaikan dan keburukan dengan teliti untuk membuat keputusan yang paling tepat.

Pro: Tanggungjawab Terhad

Salah satu kelebihan terbesar untuk memasukkan perniagaan adalah tanggungjawab terhad yang dimiliki oleh pemiliknya. Kerajaan menganggap syarikat adalah entiti undang-undang. Segala hutang yang ditanggung dan apa jua pendapatan yang dihasilkannya adalah kepunyaan dan ia sahaja, bukan pemiliknya. Akibatnya, sebarang tuntutan terhadap aset syarikat bukan tanggungjawab pemegang sahamnya. Sebagai contoh, jika perniagaan gagal membayar pinjaman, pemiliknya tidak bertanggungjawab secara peribadi untuk pembayaran balik. Sekiranya perniagaan mesti memfailkan perlindungan kebankrapan, kewangan pemiliknya tidak akan terjejas secara peribadi.

Con: Kertas kerja

Menubuhkan dan mengekalkan syarikat memerlukan banyak kertas kerja. Bermula dengan artikel penggabungan entiti baru, pemilik mesti dengan teliti mendokumentasikan semua aktiviti utama dan transaksi yang dilakukan oleh syarikat. Ini merangkumi mesyuarat dewan, persidangan pengurusan dan mesyuarat pemegang saham. Urus niaga kewangan juga mesti dicatat secara terperinci, kerana syarikat mesti mengemukakan penyata cukai pendapatan. Dokumen-dokumen ini lebih kompleks daripada dokumen struktur perniagaan lain. Sebagai tambahan kepada keperluan persekutuan, setiap negeri mempunyai garis panduan tersendiri mengenai aktiviti penyimpanan rekod perniagaan yang diperbadankan dalam bidangnya. Peraturan ini harus dipatuhi agar syarikat tetap "dalam keadaan baik" dengan undang-undang, lapor Smart Pros.

Pro dan Con: Cukai

Bergantung pada ukuran organisasi, ada kelebihan dan kekurangan cara syarikat dikenakan cukai. Dengan menggabungkan, perniagaan layak menuntut potongan cukai yang lebih besar daripada yang sebaliknya. Gaji, pampasan insentif dan faedah tambahan adalah beberapa perkara yang boleh ditolak pada penyata cukai syarikat. Sebaliknya, syarikat, tidak seperti struktur perniagaan lain, mesti mengemukakan penyata cukai pendapatan. Ini mungkin tidak menjadi masalah bagi organisasi besar tetapi mungkin mahal bagi organisasi kecil. Sekiranya perniagaan satu orang menggabungkan, apa-apa hasil yang dihasilkan oleh pemiliknya dikenakan cukai dua kali, pertama di peringkat korporat dan sekali lagi pada penyata cukai pendapatan peribadinya.