Kekurangan Orang Kurang Upaya di Tempat Kerja

Orang yang mempunyai kecacatan menghadapi banyak cabaran di tempat kerja. Beberapa masalah bergantung kepada ketidakupayaan mereka yang spesifik - seperti seseorang di kerusi roda, yang tidak dapat menjangkau barang-barang di atas jangkauan tangan mereka - tetapi kebanyakan orang yang mempunyai kecacatan juga menghadapi diskriminasi kerana sikap rakan sekerja mereka. Sebenarnya - hanya mendapat pekerjaan sama sekali tidak dapat diatasi bagi banyak orang yang ingin bekerja tetapi tidak dapat mencari pekerjaan, walaupun pada masa pengangguran yang rendah.

Mengkaji Statistik

Akta Orang Kurang Upaya Amerika, yang disahkan dalam undang-undang pada tahun 1990, sepertinya membuka jalan bagi orang-orang yang mempunyai kecacatan untuk bekerja dengan memastikan kawasan yang sebelumnya tidak dapat diakses disesuaikan untuk menjadi mudah diakses. Walau bagaimanapun, hanya 19.1 peratus orang kurang upaya bekerja sepenuh masa pada tahun 2018 , berbanding dengan 65 peratus penduduk yang kurang upaya. Beberapa alasan yang diberikan untuk peratusan pekerja kurang upaya yang rendah adalah:

Kekurangan pendidikan: Kurang daripada 20 peratus mempunyai ijazah perguruan tinggi. Sebenarnya, lebih sedikit orang kurang upaya lulus sekolah menengah daripada mereka yang tidak mempunyai kecacatan.

Kesukaran Dengan Pengangkutan: Sebilangan besar orang yang mempunyai kecacatan tidak mempunyai kereta, jadi mereka mesti bergantung pada pengangkutan awam, yang sukar bagi mereka untuk menavigasi. Malahan untuk mendapatkan temu duga kerja boleh menjadi sukar.

Terjebak dalam kemiskinan: Lebih banyak orang kurang upaya hidup jauh di bawah garis kemiskinan daripada orang yang tidak mempunyai kecacatan. Mempunyai pendapatan yang rendah menghalang mereka daripada dapat pergi ke wawancara dan berpakaian secukupnya sehingga mereka dapat memberikan kesan yang baik.

Umur yang semakin meningkat : Separuh daripada orang kurang upaya berumur 65 tahun ke atas - sebahagiannya kerana risiko menjadi kurang upaya meningkat seiring bertambahnya usia.

Bias yang ditahan lama: Bias tidak hilang ketika undang-undang seperti ADA diluluskan. Stigma yang berkaitan dengan kecacatan apa pun - terutamanya kecacatan yang dapat dilihat - masih ada. Orang kurang upaya sering disinggung kerana dianggap terlalu banyak masalah dan tidak berkebolehan dengan cara lain - walaupun mereka mungkin cukup mampu melaksanakan pekerjaan yang diinginkan oleh pekerjaan itu.

Meneliti Masalah Majikan

Sering kali, majikan mempunyai berat sebelah tanpa sedar terhadap orang kurang upaya. Mereka menganggap diri mereka tidak berat sebelah dan mereka mahukan tempat kerja yang pelbagai. Namun, di benak mereka berfikir bahawa bangunan dan ruang pejabat mereka boleh diakses, tetapi bagaimana dengan tempat penginapan lain yang mungkin muncul? Adakah mereka memerlukan meja baru dan mahal dengan bukaan yang lebih luas? Adakah rak perlu dibaiki atau dibeli peralatan khas lain? Berapakah lagi kos untuk menggaji orang kurang upaya? Pada dasarnya, ia adalah ketakutan yang tidak diketahui.

Sama ada mereka menyedari kecenderungan mereka atau tidak, eksperimen telah dilakukan di mana pekerjaan yang dapat dilakukan dengan baik oleh seseorang yang kurang upaya - seperti penjaga buku atau akauntan - diiklankan. Mereka yang mengungkapkan kecacatan mereka dalam surat lamaran mereka mendapat respons yang jauh lebih sedikit daripada mereka yang tidak menyatakan kecacatan mereka.

Mendapatkan Fakta

Statistik menunjukkan bahawa kebimbangan majikan tidak berasas. Orang kurang upaya yang sudah ada dalam tenaga kerja telah membuktikan diri mereka sangat dipercayai , mengambil lebih sedikit hari sakit daripada penduduk umum, dan mempunyai pekerjaan yang tinggi (tetap bekerja).

Orang kurang upaya juga mempunyai rekod keselamatan yang lebih baik . Mereka mengalami lebih sedikit kemalangan yang berkaitan dengan pekerjaan, mungkin kerana mereka sudah mengetahui batasan mereka dan apa yang mereka boleh dan tidak boleh ambil risiko.

Tidak ada orang yang benar-benar cacat atau diaktifkan sepenuhnya; setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan. Seorang akauntan yang tidak dapat berjalan masih seorang akauntan. Majikan yang mengabaikannya kerana kecacatannya mungkin akan menjadi akauntan terbaik yang pernah dilihatnya.

Memahami Faedah Tambahan

Terdapat faedah tambahan untuk perniagaan yang mengupah orang kurang upaya:

Memperluas kepelbagaian. Apabila majikan bercakap tentang mahukan tenaga kerja yang pelbagai, mereka biasanya bermaksud pekerja yang berlainan budaya dan etnik, dan jarang memikirkan untuk meningkatkan kepelbagaian dengan mengupah seseorang yang kurang upaya. Namun, melakukannya dapat menambahkan kedalaman sudut pandang semua orang di syarikat itu. Seseorang yang mempunyai kecacatan mempunyai seluruh pengalaman hidup yang belum pernah terdedah kepada orang lain. Melihat sumbangan seseorang yang telah mengatasi rintangan yang ketara dapat meningkatkan empati dan motivasi orang di sekelilingnya.

Insentif dan kredit cukai. Banyak program persekutuan dan negeri akan memberikan penggantian untuk membuat penginapan bagi orang kurang upaya, dana untuk membantu pengambilan, latihan dan peralihan pekerja baru ke pekerjaan mereka, seperti:

  • Kredit Cukai Peluang Kerja (WOTC).
  • Kredit Akses Orang Kurang Upaya.
  • Potongan Cukai Penghapusan Penghalang.
  • Program pengambilan pekerja Labor for America.
  • Beberapa negeri juga mempunyai program mereka sendiri.