Cara Membuat eBook Nook

Pembaca elektronik Barnes & Noble Nook menyokong dokumen peribadi dalam bentuk EPUB dan PDF. Format ini mudah dibuat di mana-mana sistem operasi, dengan banyak alat bebas digunakan. Dengan membuat fail anda secara manual menggunakan program pengurusan e-book seperti Caliber, anda tidak perlu melalui perkhidmatan untuk mengedarkan buku anda; Pemilik sudut boleh menambahkan fail secara peribadi ke peranti. Anda boleh memilih perkhidmatan pengedaran untuk membuat e-book Nook anda. Smashwords adalah perkhidmatan percuma yang menjual buku anda untuk beberapa e-pembaca, termasuk untuk Nook. Barnes & Noble menawarkan perkhidmatannya sendiri, PubIt, untuk mengedarkan buku melalui kedai Nook.

Menggunakan Kaliber

1

Muat turun Caliber dari calibre-ebook.com; program ini tersedia secara percuma untuk sistem operasi Windows, OS X dan Linux.

2

Tambahkan dokumen asal untuk buku anda ke perpustakaan Caliber anda. Kaliber menyokong 22 dokumen input yang berbeza, termasuk PDF, TXT, HTML dan ODT. Walaupun anda boleh memuat naik fail DOC ke perpustakaan anda, Caliber tidak dapat menukarnya. Anda boleh menyimpan dokumen anda dalam ODT, format Teks OpenDocument, dari Microsoft Word dengan pergi ke Save As dan memilih formatnya.

3

Klik ikon Tukar Buku pada bar alat Kaliber atau klik kanan buku di perpustakaan anda dan pilih Tukar Buku> Tukar Secara Individu.

4

Pilih "PDF" atau "ePub" di sudut kanan atas tetingkap penukaran. Anda juga boleh mengubah struktur fail anda, rupa dan nuansa dokumen anda dan metadata untuk buku anda.

5

Klik "OK" untuk memulakan penukaran.

Menggunakan Smashwords

1

Buat akaun Smashwords anda di smashwords.com. Log masuk, pergi ke papan pemuka anda dan klik "Terbitkan."

2

Isikan maklumat mengenai buku anda - tajuk, keterangan, harga, kategori dan teg. Pilih "epub" dari format yang ada; anda boleh memilih seberapa banyak fail yang anda mahukan, tetapi anda perlu memilih "epub" untuk Nook.

3

Muat naik kulit buku anda. Penutup mestilah setinggi sekurang-kurangnya 600 piksel dan dalam format JPG, GIF atau PNG.

4

Muat naik buku anda. Smashwords hanya mengambil buku dalam format DOC, yang disokong oleh kebanyakan program pemprosesan kata. Klik "Terbitkan" untuk mula menjual buku anda melalui Smashwords. Smashwords berfungsi dengan Barnes & Noble sebagai peruncit yang sah dan juga menyebarkan e-book anda melalui Barnes & Noble.

Menggunakan PubIt

1

Buat akaun anda untuk PubIt. Sertakan nombor Jaminan Sosial atau nombor pengenalan pekerja anda untuk tujuan cukai serta maklumat akaun bank dan maklumat kad kredit anda. Akaun PubIt hanya dibuka untuk penduduk AS pada tarikh penerbitan.

2

Klik "Tajuk Saya"> "Tambah Tajuk." Isi tajuk, harga, tarikh penerbitan dan penerbit.

3

Muat naik buku anda. PubIt hanya mengambil dokumen dalam format DOC, DOCX, HTML, RTF dan teks biasa. Anda juga harus memuat naik gambar muka depan anda; PubIt hanya menyokong gambar JPG (atau JPEG) antara ukuran 5KB dan 2MB. Isi butiran tambahan mengenai buku anda - termasuk ISBN, jika ada.

4

Pilih kategori untuk buku anda, masukkan keterangan dan klik "Jual." Sekiranya anda tidak mahu mula menyebarkan buku anda dengan segera, klik "Simpan" sebagai gantinya. Anda boleh kembali pada kemudian hari dan menjualnya pada bila-bila masa.