Cara Mengira Inventori yang Hilang pada Penyata Pendapatan

Tidak mungkin mempunyai perolehan inventori syarikat anda dengan sempurna. Pada satu ketika, anda akan kehilangan inventori untuk kecurian, kerosakan atau usang. Apabila ini berlaku, anda perlu mencatatkan kerugian pada penyata pendapatan syarikat anda agar sentiasa dikemas kini. Cara anda melaporkan peristiwa ini bergantung pada ukuran kerugian dan juga sama ada kerugian itu merupakan bahagian rutin perniagaan anda atau peristiwa yang jarang berlaku dan tidak dijangka. Tidak ada peraturan tetap untuk keputusan ini - bergantung pada perniagaan anda. Walau bagaimana pun, acara tersebut akan direkodkan dalam penyata pendapatan anda untuk mencatatkan kerugian nilai kepada syarikat anda.

1

Hitung jumlah unit inventori yang hilang. Gandakan jumlah ini dengan harga belian mereka untuk mengira jumlah kerugian perniagaan anda. Sekiranya anda kehilangan 10 kotak inventori dan anda membeli setiap kotak dengan harga $ 100, jumlah kerugian anda adalah $ 1,000.

2

Tentukan sama ada kerugian itu kecil atau besar berbanding jumlah jualan anda. Ini bergantung pada penilaian anda. Secara amnya, jika kerugian lebih dari 1 atau 2 peratus dari harga jualan anda, ia harus dianggap sebagai kerugian besar.

3

Tentukan sama ada kerugian itu normal atau tidak biasa. Pertimbangkan sama ada anda pernah mengalami kerugian seperti ini sebelumnya. Contohnya, jika anda menjual makanan dan sebilangan kecil busuk setiap suku tahun, anda boleh menganggap kerugian ini normal. Sekiranya sejumlah besar makanan menjadi buruk kerana kemalangan yang jarang berlaku - contohnya, seseorang terlupa menghidupkan peti sejuk anda - menganggap kerugian itu tidak biasa.

4

Tambahkan kerugian inventori kecil dan biasa pada kos barang anda dijual. Kerugian kecil ini tidak perlu dicatat sebagai entri yang berasingan dan dapat diserap sebagai kos biasa menjalankan perniagaan.

5

Tulis entri berasingan untuk kerugian inventori yang besar atau tidak biasa. Terangkan apa yang berlaku bersama dengan ukuran kerugian. Entri ini membolehkan para pelabur melihat apa yang menyebabkan kenaikan kos syarikat anda secara tiba-tiba.