Cara Membuat Peta Gambar di Microsoft Word atau PowerPoint

Walaupun anda dapat mengubah satu gambar menjadi satu pautan di kedua Word dan PowerPoint, program ini tidak termasuk cara untuk memetakan bahagian yang berbeza dari gambar yang sama ke pautan yang berbeza. Ini menjadikan penambahan peta gambar ke dokumen dan persembahan perniagaan anda adalah tugas yang nampaknya mustahil. Namun, dengan sedikit kerja dan beberapa bentuk yang diposisikan dengan teliti, anda boleh membuat pendekatan dengan fungsi yang hampir sama. Oleh kerana kedua-dua program ini berkongsi banyak antara muka mereka, prosesnya sama di kedua-duanya.

1

Lancarkan program yang sesuai dan buka dokumen atau persembahan anda.

2

Masukkan gambar yang ingin anda ubah menjadi peta gambar seperti biasa. Sekiranya perlu, sesuaikan ukuran dan kedudukannya.

3

Pilih tab "Masukkan" dan klik "Bentuk." Pilih bentuk yang paling hampir dengan kawasan gambar yang ingin anda gunakan untuk pautan pertama anda.

4

Klik dan seret pada dokumen anda untuk menarik bentuk di atas kawasan gambar yang ingin anda gunakan untuk pautan tersebut. Pilih tab "Masukkan" sekali lagi dan kemudian klik "Hyperlink" untuk menambahkan pautan ke bentuk. Di PowerPoint, anda juga boleh mengklik "Action" untuk menambahkan tindakan ke bentuknya.

5

Ulangi dua langkah sebelumnya sehingga anda membuat semua pautan anda.

6

Pegang kekunci "Shift" dan klik pada setiap bentuk yang telah anda buat untuk memilihnya.

7

Pilih tab "Format". Klik butang "Shape Fill" dan pilih "No Fill," dan kemudian klik butang "Shape Outline" dan pilih "No Outline." Bentuknya sekarang tidak dapat dilihat dan gambar asalnya dapat dilihat, melengkapkan ilusi peta gambar.