Cara Mengunci Fail PDF dalam Sel pada Lembaran Kerja Excel

Microsoft Excel membolehkan anda menyematkan kandungan dari aplikasi lain, termasuk fail PDF. Anda boleh memasukkan fail PDF ke dalam sel lembaran kerja Excel dan kemudian menggunakan ciri keselamatan Excel untuk mengunci objek. Ini membolehkan anda memanfaatkan kedua-dua teknologi tersebut. Memasukkan fail PDF membolehkan anda menyampaikan banyak maklumat dalam format yang dilindungi dan tetap yang tidak disokong oleh spreadsheet Excel. Anda boleh menggunakan Excel untuk mengawal akses ke PDF dan mencegah perubahan yang tidak diingini pada lembaran kerja anda. Anda juga dapat mengunci sel yang ditentukan untuk melindungi lembaran kerja.

1

Buka aplikasi Microsoft Excel dari desktop anda dengan mengklik "Microsoft Office Excel" pada submenu "Microsoft Office" pada menu "Program" Windows.

2

Masukkan fail PDF ke dalam sel di lembaran kerja Excel dengan mengklik sel kemudian memilih pilihan "Objek" dari menu "Masukkan". Pilihan "Adobe Acrobat Document" harus berada di bagian atas senarai pilihan yang disajikan dalam tetingkap "Pilihan" yang dilancarkan.

3

Klik pada pilihan "Adobe Acrobat Document", klik "OK" dan semak fail di komputer anda. Klik pada nama fail PDF dan klik "Buka." Ini akan memasukkan fail PDF ke dalam lembaran kerja Excel anda. Ini mungkin memerlukan sedikit masa pada komputer yang lambat atau lama, jadi bersabarlah sehingga fail tersebut dipaparkan di lembaran kerja.

4

Klik kanan pada fail PDF tertanam dan klik pada pilihan "Format Objek" pada menu. Ini akan melancarkan tetingkap pemformatan dengan beberapa tab di bahagian atas.

5

Klik pada tab "Perlindungan" pada tetingkap "Format Objek" dan pastikan kotak centang "Terkunci" dicentang. Klik di atasnya untuk menandakan kotak, jika perlu. Klik butang "OK" untuk menutup tetingkap.

6

Lindungi lembar kerja dengan memasukkan kata sandi ke dalam jendela "Lindungi Lembar" yang tersedia di menu "Ulasan" dan batalkan pilihan "Pilih Sel Terkunci".