Berapakah Peratusan Waktu Menganggur?

Waktu terbiar merujuk kepada masa ketika pekerja dan mesin tidak produktif dan bukannya melaksanakan tugas yang dijadualkan. Istilah ini juga merujuk pada masa komputer yang dihidupkan tidak digunakan. Majikan dan pengurus mengkaji peratusan masa terbiar untuk tujuan pengurusan masa untuk mendapatkan pandangan tentang menyempurnakan proses perniagaan yang berbeza, termasuk produktiviti, aliran kerja, penjadualan dan kawalan kos.

Masa Menganggur Pekerja

Peratusan masa senggang pekerja mendedahkan pekerja yang membuang masa melakukan perkara yang tidak berkaitan dengan pekerjaan ketika kerja ada atau setelah selesai tugas, seperti berbual, melayari Internet atau berehat tanpa berjadual. Mereka juga dapat mendedahkan ketika pekerja tidak aktif dalam tempoh lalu lintas pelanggan yang rendah atau tidak. Peratusan waktu senggang yang tinggi mungkin mendorong anda untuk melakukan penilaian satu lawan satu, mengembangkan program pertanggungjawaban, menetapkan atau menguatkuasakan dasar Internet, membuat penjadualan atau perubahan staf atau mengubah usaha periklanan.

Ketidakaktifan dan Mesin

Semakan peratusan masa siaga mesin dapat mendedahkan gangguan, seperti pengendali mesin membuang masa, kerosakan, gangguan bekalan elektrik atau kelewatan penerimaan bekalan, bahagian atau bahan lain yang berkaitan. Sekiranya anda menemui peratusan masa siaga mesin yang tinggi, anda mungkin memutuskan untuk mendisiplinkan pekerja, melabur dalam peralatan sandaran atau menukar vendor.

Masa Menganggur Komputer

Peratusan masa menganggur komputer menunjukkan pekerja mana yang tidak bekerja di komputer mereka seperti yang diharapkan semasa pergantian mereka. Anda juga dapat mengesan penggunaan elektrik yang tidak perlu yang disebabkan ketika komputer tidak berfungsi semasa rehat panjang atau selepas berjam-jam. Anda mungkin menggunakan maklumat ini untuk membuat peraturan kerja baru, atau untuk menghidupkan atau menyesuaikan tetapan automatik dan mematikan tetapan penjimatan kuasa.