Akibat dari Pelanggaran Kontrak Kerja Jangka Tetap untuk Pekerja

Kontrak kerja jangka tetap adalah perjanjian undang-undang yang ditandatangani oleh majikan dengan apa yang dikenali sebagai pekerja kontrak. Ini menggariskan tugas, syarat pembayaran dan tarikh akhir, selepas pekerja meninggalkan syarikat itu kecuali dia dikekalkan di bawah kontrak baru. Pelanggaran berlaku apabila salah satu pihak melanggar syarat, yang boleh merangkumi kekurangan upah yang dijanjikan atau pekerjaan yang tidak berkualiti. Minta peguam untuk menyemak kontrak tersebut sebelum menandatangani.

Kehilangan Wang

Akibat paling cepat dari pelanggaran kontrak pekerjaan adalah kehilangan wang. Walaupun pekerja tanpa kesalahan, kes mereka boleh mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk diselesaikan oleh penimbang tara dan mahkamah. Pekerja kontrak tanpa simpanan yang mencukupi sangat terdedah dan mempunyai jalan keluar jangka pendek yang sedikit, oleh itu adalah bijak bagi pekerja kontrak untuk mempunyai simpanan untuk menampung diri mereka sendiri.

Reputasi Negatif

Pekerja yang menjadi mangsa pelanggaran kontrak berjangka tetap boleh menjatuhkan reputasi mereka, terutamanya jika mereka berlaku lebih dari satu kali. Sekiranya pelanggaran disebabkan oleh pekerja, maka mereka tidak perlu disalahkan melainkan mereka sendiri. Sekiranya majikan bersalah, pekerja mungkin mengalami kesukaran untuk berusaha mengatasi reputasi negatif yang mungkin timbul. Untuk melindungi diri mereka, pekerja kontrak harus mengelakkan syarikat dengan amalan pengambilan pekerja yang dipersoalkan.

Prospek

Pekerja mesti menyenaraikan pekerjaan sebelumnya di hampir semua permohonan pekerjaan. Walaupun majikan jelas salah dan memecat pekerja tanpa sebab, pekerja tersebut mungkin sukar mendapatkan semula reputasinya. Dalam industri yang sangat kompetitif, majikan tidak memiliki insentif kecil untuk mengambil kesempatan pada siapa pun dengan sedikit kontroversi, walaupun apa yang dapat menjadi tidak bersalah sepenuhnya.

Semangat Rendah

Walaupun syarikat tidak memecat pekerja setelah melanggar kontrak di kedua-dua belah pihak, semangat rendah dapat dengan cepat terjadi sekiranya pekerja merasa tidak dihargai atau didera. Komunikasi yang berjaya melibatkan dialog yang jujur, yang menyebabkan lebih sedikit kejutan dan semangat yang lebih tinggi. Syarikat-syarikat yang secara konsisten menunjukkan prestasi yang baik dan berhati-hati untuk memeriksa calon pekerja dengan berhati-hati dan memperlakukan mereka dengan penuh hormat sebaik sahaja mereka datang ke kapal.