Cara Memaparkan Hari di JSP

Teknologi JSP memberikan sentuhan tindakan dinamik pada halaman Web yang biasanya statik. Tag bahasa markup hiperteks yang mengelilingi kod program Java memberi anda pilihan untuk mengumpulkan input pengguna sehingga Anda menampilkan maklumat dari catatan pangkalan data dan membuat halaman Web atau bahagian di halaman Web yang berubah "secara automatik" dari masa ke masa. Cara yang baik untuk mula belajar membuat kod pada Halaman Server Java - nama formal untuk JSP - adalah dengan menggunakannya untuk memaparkan secara dinamis sehari.

Penempatan

Masukkan JSP terus ke badan halaman Web anda di lokasi pilihan anda. Sekiranya anda ingin menulis kod sebagai modul yang boleh digunakan semula, simpan dengan pelanjutan .jsp dan tambahkan rujukan ke lokasinya di perpustakaan kod. Walau apa pun, kod sekitar dengan tag pembuka dan penutup yang sesuai mengenal pasti kod tersebut sebagai JSP dan memastikan program anda akan bertindak balas dengan tepat:

Bermula

JSP menggunakan pakej java.util untuk memaparkan hari mengikut arahan pengkodan anda. Anda boleh menggunakan keseluruhan pakej atau lebih spesifik dengan menambahkan java.util dengan nama kelas seperti "Tarikh" atau "Kalendar." Sekiranya anda ingin memaparkan format hari dalam, tarikh atau waktu semasa, gunakan kelas "Tarikh". Sekiranya anda ingin memaparkan butiran tambahan seperti hari dalam seminggu, bulan atau tahun, gunakan kelas "Kalendar". Bagaimanapun, sertakan pernyataan "import" Java dalam arahan halaman pembukaan anda untuk memberitahu program yang mana pakej dan kelas yang anda gunakan:

Pilihan paparan

Paparkan sehari menggunakan format JSP standard atau sesuaikan paparan dengan menambahkan parameter tarikh - juga disebut argumen - ke kod anda. Menggunakan "" akan membuat paparan yang merangkumi hari dalam seminggu, bulan dan hari semasa, waktu dalam format masa ketenteraan, zon waktu dan tahun semasa:

Ahad 11 Dis 21:46:49 GMT + 04: 00 201

Sekiranya semua yang anda mahukan adalah hari dalam seminggu, hari bulan dan tahun, tambahkan parameter pemformatan ke kod anda untuk memaparkan hari sebagai: Sun 11 Dis 2010

Tarikh tarikh = Tarikh baru (); SimpleDateFormat ft = SimpleDateFormat baru ("E dd.MM.yyyy");

Menggabungkan Semuanya

Tambahkan tajuk deskriptif pilihan jika anda ingin memaparkan hari sebagai pengumuman. Setiap kali pengguna memuat semula skrin atau keluar dan memasukkan semula laman web anda sifat dinamik JSP akan menyebabkan maklumat dikemas kini. Untuk paparan yang muncul sebagai pengumuman dua baris gunakan kod:

Hari Semasa <% Tarikh tarikh = Tarikh baru (); SimpleDateFormat ft = SimpleDateFormat baru ("E MM.dd.yyyy"); keluar.cetak ("

"+ ft.format (tarikh) +"

");%>

Hasilnya akan muncul sebagai: Hari Semasa adalah: Sun 11 Dis 2010