Rawatan Pelaporan yang Sesuai untuk Penghapusan Inventori Kerana Usang

Inventori terdiri daripada produk yang dijual oleh perniagaan kepada pelanggannya. Inventori usang adalah produk yang tidak dapat anda jual lagi kerana pelbagai alasan, seperti pakaian yang tidak sesuai dengan fesyen atau elektronik dengan teknologi ketinggalan zaman. Inventori usang mempunyai nilai yang lebih rendah daripada inventori biasa. Apabila anda menentukan bahawa inventori dalam perniagaan kecil anda sudah usang, anda mesti mengurangkan nilainya pada penyata kewangan anda.

Menentukan Jumlah Penghapusan

Nilai di mana anda mesti menghapuskan inventori anda sama dengan perbezaan antara kos asal inventori dan kos penggantian pasaran semasa, iaitu kos yang akan anda tanggung untuk mengganti atau membuat inventori yang sama. Sebagai contoh, jika anda menentukan bahawa inventori anda sudah usang dan ia mempunyai kos awal $ 7,000 dan kos penggantian pasaran $ 6,000, anda akan menuliskan nilai inventori anda sebanyak $ 1,000: $ 7,000 tolak $ 6,000.

Melaporkan Penyata Pendapatan

Anda mesti melaporkan jumlah penghapusan inventori anda sebagai perbelanjaan pada penyata pendapatan anda. Sekiranya jumlahnya tidak penting, atau tidak signifikan, anda boleh memasukkan jumlah penghapusan sebagai sebahagian daripada kos barang anda yang dijual. Sekiranya jumlahnya penting, anda mesti memasukkan jumlah tersebut sebagai item baris yang berasingan pada penyata pendapatan anda yang disebut "kerugian pada penghapusan inventori." Kedua-dua kaedah meningkatkan jumlah perbelanjaan anda dan mengurangkan pendapatan bersih, atau keuntungan anda.

Pengurangan Aset

Neraca menunjukkan jumlah inventori firma di bahagian aset semasa. Sekiranya anda mempunyai inventori usang, anda mesti mengurangkan jumlah yang dilaporkan ini untuk menggambarkan kos inventori penggantian pasaran. Sebagai contoh, jika baki inventori anda sebelumnya adalah $ 7,000 dan anda menentukan bahawa kos penggantian pasaran adalah $ 6,000, anda akan melaporkan $ 6,000 sebagai nilai inventori anda di bahagian aset semasa pada kunci kira-kira anda.

Penurunan Pendapatan Ditahan

Sebahagian daripada ekuiti pemilik pada kunci kira-kira terdiri daripada keuntungan yang anda simpan dalam perniagaan anda, yang disebut pendapatan tertahan. Apabila anda melaporkan penurunan inventori pada penyata pendapatan, pendapatan tertahan menurun dengan jumlah yang sama, yang mengurangkan ekuiti pemilik, dan semua yang lain sama. Contohnya, jika baki pendapatan tertahan sebelumnya adalah $ 30,000 dan penghapusan inventori adalah $ 1,000, anda akan melaporkan baki pendapatan tertahan baru sebanyak $ 29,000: $ 30,000 tolak $ 1,000.