Cara Merangka Restoran Ruang Kecil, Langkah-Langkah

Bekerja dengan ruang kecil di restoran sukar dilakukan. Anda tidak mahu pekerja saling bertumpah tumpah, atau pelanggan duduk begitu dekat sehingga mereka praktis di atas satu sama lain, tetapi anda juga mahu memuatkan seberapa banyak tetamu di restoran yang anda boleh dan menghasilkan makanan sebanyak awak boleh. Beberapa strategi reka bentuk dapat menjadikan ruang anda sesuai untuk anda.

Ruang Makan yang Mengundang

Ruang makan yang terlalu sesak boleh menjadi pilihan pelanggan. Gabungan meja yang anda miliki dan bagaimana anda meletakkannya akan membuat perbezaan besar dalam kapasiti tempat duduk dan suasana anda. Untuk ruang yang menyentuh dinding, pertimbangkan bilik. Kerana mereka berpusing ke belakang, anda boleh memuat lebih banyak ruang yang lebih ketat. Mereka juga mewujudkan penghalang antara tetamu sehingga restoran terasa lebih besar. Letakkan meja terapung - meja di tengah ruangan - secara strategik, sehingga dapat digabungkan untuk pesta yang lebih besar. Jadual harus diselaraskan untuk membuat laluan pejalan kaki.

Laluan Laluan yang selesa

Peraturan praktis yang baik adalah meninggalkan ruang yang cukup untuk dua orang untuk berdiri bahu jalan di jalan yang tidak terlalu sibuk. Itu memberi ruang untuk satu orang bergerak dengan selesa ke satu arah. Untuk laluan pejalan kaki - laluan utama pelayan akan dibawa ke meja - tinggalkan sekitar dua setengah kaki di antara objek. Itu cukup ruang untuk lalu lintas bergerak di kedua arah. Semasa mencari ruang yang tersedia, jangan lupa bahawa kerusi akan ditolak ketika orang duduk di dalamnya. Harus ada jalan yang jelas dari pintu depan ke ruang tempat duduk ke dapur.

Dapur

Sangat menggoda untuk menjadikan dapur anda jauh lebih besar daripada yang sepatutnya. Ya, di sinilah keajaiban berlaku, tetapi semakin banyak ruang yang ada di dapur, semakin sedikit ruang untuk pengunjung, iaitu keuntungan. Manfaatkan sepenuhnya ruang di dapur anda. Dapatkan penganjur untuk membantu anda menggunakan semua ruang kabinet dan pertimbangkan untuk menambah rak atau rak gantung ke dinding kosong. Susun bilik menjadi stesen, supaya setiap pekerja mempunyai ruang kerja yang ditentukan.

Di Pintu, Bukan di Lantai

Sekiranya anda sebuah restoran kecil yang berjaya, ada kemungkinan orang akan berbaris pada waktu puncak. Anda mungkin mempunyai kumpulan bersantai di pintu masuk anda menunggu tempat duduk. Cuba buat jalan masuk anda senyaman mungkin, sambil menambah bangku atau kerusi. Elakkan sofa besar yang akan menjadikan ruang anda kelihatan lebih kecil dan mengakibatkan kesesakan. Pertimbangkan untuk menambah tempat duduk di luar pintu. Anda juga dapat meredakan kemacetan dengan mempunyai kawasan bar kecil di mana orang boleh memesan minuman dan berkeliaran sambil menunggu meja.

Mainkan sedikit sihir

Beberapa elemen reka bentuk utama dapat membantu ruang kecil anda kelihatan lebih besar. Elakkan perabot yang kelihatan terlalu besar untuk ruang tersebut. Tambahkan cermin, untuk menjadikan ruang anda kelihatan lebih terbuka. Semasa memilih lokasi, tuju ke suatu tempat dengan banyak tingkap. Pertimbangkan lampu gantung kecil di atas meja untuk mewujudkan keintiman dan menjimatkan ruang.