Aktiviti Memotivasikan Pekerja

Dalam dunia yang ideal, anda akan mengetuai pasukan pekerja yang mempunyai motivasi diri yang tahap tenaganya tidak pernah merosot dan tahap prestasinya tidak pernah turun. Namun, dalam senario seperti itu, penyelia akan menjadi berlebihan, kerana penyelia ditugaskan untuk memotivasi pekerja. Pada hakikatnya, sebilangan faktor yang berbeza dapat mempengaruhi prestasi kerja seseorang individu. Tidak ada dua pekerja yang sama persis, jadi anda harus terlibat dalam beberapa aktiviti yang berbeza jika anda ingin memotivasi kakitangan anda.

Pertunangan

Sebilangan pekerja merasa seperti roda gigi dalam roda yang usahanya tidak disedari melainkan mereka menghadapi masalah yang menyebabkan pengeluaran menjadi perlahan. Sebagai penyelia, anda harus menjadualkan perjumpaan dengan pekerja anda secara berkala dan meminta maklum balas supaya anda dapat mengetahui tentang isu dan masalah yang sedang berlaku. Anda juga dapat memberi pekerja anda platform untuk berkongsi idea yang dapat meningkatkan persekitaran kerja atau meningkatkan tahap pengeluaran. Sekiranya anda terlibat dalam dialog dengan pekerja anda, maka anda mewujudkan persekitaran berpasukan. Banyak orang merasa terinspirasi untuk bekerja lebih keras apabila mereka mengetahui bahawa usaha mereka akan memberi kesan kepada pasukan secara keseluruhan.

Pengiktirafan

Anda harus menetapkan matlamat untuk pasukan anda dan individu yang melapor kepada anda. Anda harus membahagikan matlamat tahunan anda menjadi matlamat bulanan atau mingguan supaya pekerja anda dapat menumpukan pada mencapai serangkaian tujuan kecil daripada harus menghadapi satu tujuan besar. Anda boleh menggunakan carta untuk mengesan kemajuan menuju matlamat tetapi menggunakan carta ini sebagai positif dan bukan negatif. Raikan kisah kejayaan dan tarik perhatian terhadap usaha pekerja yang mencapai matlamatnya. Jangan umumkan perhatian kepada kegagalan pekerja yang tidak mencapai matlamatnya. Pemain yang lemah boleh meningkatkan usaha mereka ketika melihat orang lain dipuji secara terbuka untuk pekerjaan mereka.

Ganjaran

Wang berfungsi sebagai pendorong utama bagi banyak orang dan peluang untuk mendapatkan wang tambahan dapat memotivasi pekerja untuk bekerja lebih keras. Bergantung pada anggaran anda, anda boleh mengetepikan dana untuk membayar bonus tunai berkaitan prestasi kepada pekerja anda. Anda boleh memberi hadiah wang tunai kecil setiap minggu atau bulanan atau anda boleh mendapat satu ganjaran tunai utama yang dapat diperoleh pekerja setiap tahun. Sekiranya anda mempunyai wang yang sangat sedikit, anda juga dapat memotivasi pekerja anda dengan menawarkan hadiah mingguan kecil seperti kad hadiah runcit. Benarkan pemenang memilih kad hadiah pilihan mereka sehingga setiap orang berpeluang memenangi sesuatu yang sebenarnya dapat mereka gunakan.

Ketenangan

Dalam persekitaran kerja yang sibuk, pekerja kadang-kadang mempunyai sedikit masa untuk bersosial dan ini boleh menyebabkan pekerja merasa terasing dan sendirian. Anda boleh mewujudkan persekitaran yang lebih santai di tempat kerja sekiranya anda mengatur acara sosial. Anda boleh mengatur majlis makan malam pejabat atau bahkan aktiviti luar atau sukan. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengatur permainan pejabat atau kuiz cepat yang dapat meringankan suasana. Pekerja yang tertekan sering kali lebih memusatkan perhatian kepada yang negatif daripada yang positif dan ini boleh menyebabkan prestasi kerja yang buruk. Sekiranya pekerja anda mengenali antara satu sama lain dengan baik dan merasa santai maka mereka mungkin akan bekerja lebih keras kerana mereka telah mengurangkan tahap tekanan dan kegelisahan.