Bagaimana Mengelakkan Membuat Kesan Negatif di Tempat Kerja

Dari saat anda tiba di tempat kerja sehinggalah anda habis waktu, tindakan, kata-kata dan penampilan anda meninggalkan rakan sekerja dan pengurus anda dengan kesan siapa anda sebagai pekerja. Apabila anda kelihatan tidak peduli dengan kebijakan tempat kerja dan berusaha sedikit demi sedikit dalam tugas harian anda, rakan sekerja dan pengurus ditinggalkan dengan kesan negatif. Kesan itu boleh mempengaruhi hubungan dan peluang promosi di tempat kerja anda.

1

Tiba dengan segera dan sesuai dengan kod pakaian. Kesan pertama anda banyak berkaitan dengan bagaimana rakan sekerja dan pengurus anda melihat anda. Pastikan anda tiba tepat pada waktunya dan memakai pakaian yang boleh diterima.

2

Sambut rakan sekerja dan pengurus dengan senyuman dan tampil ramah dan optimis. Orang yang bertukar neraka tanpa ekspresi dan emosi kecil kelihatan negatif dan biasa.

3

Mengakui rakan sekerja dengan bercakap dengan mereka secara berkala. Mulakan perbualan dengan rakan sekerja di ruang rehat dan pada waktu yang tidak mengganggu kerja anda. Pastikan perbualan positif dan menggembirakan. Jangan memperkenalkan masalah peribadi anda ke dalam perbualan.

4

Layan semua orang dengan baik. Banyak tempat kerja terdiri daripada orang-orang dari semua jenis latar belakang. Walaupun anda tidak bersetuju dengan kepercayaan atau nilai seseorang, perlakukannya seperti anda memperlakukan orang lain. Jangan mendiskriminasi sesiapa di tempat kerja.

5

Membantu rakan sekerja apabila mereka terlalu sibuk dengan tugas. Dengan membantu rakan sekerja ketika mereka sangat memerlukannya, anda menyatakan bahawa anda mengambil berat tentang orang yang anda bekerjasama, membantu hubungan peribadi dan profesional anda dengan rakan sekerja anda.

6

Lakukan pada tahap tinggi. Apabila anda memandang serius kerja anda dan berusaha sedaya upaya, orang di sekitar anda akan memperhatikan. Anda akan menarik perhatian rakan sekerja anda, tetapi yang lebih penting anda akan menarik perhatian pengurusan, yang boleh menyebabkan kenaikan dan promosi.