Cara-cara untuk Mencegah Kelakuan Tidak Beretika di Tempat Kerja

Tingkah laku yang tidak beretika dapat melanda tempat kerja, sama ada eksekutif mencuri wang dari syarikat atau rakan sekutu memalsukan dokumen. Tingkah laku yang tidak beretika boleh merosakkan kredibiliti syarikat, menyebabkan perniagaan kehilangan pelanggan dan akhirnya ditutup. Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan dan pasukan pengurusannya dapat bekerjasama dengan pekerja untuk mencegah tingkah laku yang tidak beretika.

Buat Tata Kelakuan

Tata kelakuan bertulis memberi gambaran keseluruhan mengenai pekerja dan pengurus mengenai jenis tingkah laku dan tingkah laku yang diharapkan syarikat. Ini menggariskan tingkah laku apa yang tidak dapat diterima dan langkah-langkah apa yang diambil sekiranya seseorang pekerja melanggar tata kelakuan. Sebagai contoh, syarikat yang mempunyai polisi media sosial yang melarang perbincangan syarikat mungkin perlu mendisiplinkan atau memecat pekerja yang melanggar polisi dengan mengemukakan inisiatif di tempat kerja baru.

Memimpin melalui teladan

Pekerja mencari pemilik dan pengurus perniagaan untuk mendapatkan arahan mengenai bagaimana mereka harus bertindak sendiri. Sebagai pemilik perniagaan, buat keputusan berdasarkan etika dan pantau individu yang anda masukkan ke dalam peranan kepemimpinan di syarikat anda untuk nilai yang sama. Sekiranya anda melihat pengurus melanggar amalan syarikat, seperti dasar menentang hubungan di tempat kerja, segera memberi syafaat untuk mengekalkan kredibiliti dengan pekerja lain.

Teguhkan Akibat untuk Tingkah Laku yang Tidak Beretika

Pemilik perniagaan mesti bertanggungjawab terhadap pekerjanya apabila mereka bertindak tidak beretika. Mulakan dengan memberitahu pekerja baru mengenai peraturan semasa sesi orientasi mereka. Pastikan semua pekerja baru mengetahui akibat pelanggaran dasar. Sekiranya seorang pekerja bertindak tidak beretika, rujuklah kod tingkah laku dan ambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memberi amaran atau pemberhentian.

Tunjukkan Penghargaan Pekerja

Pekerja yang setia merasakan bahawa syarikat menghargai kerja keras yang mereka laksanakan dalam menyelesaikan tugas setiap hari. Pekerja yang setia cenderung tidak bertindak tidak beretika. Tunjukkan penghargaan kepada pekerja secara berkala untuk mendorong kesetiaan. Pertimbangkan untuk menawarkan cuti tambahan setiap suku tahun atau tahun kepada pemain berprestasi tinggi atau mengadakan program bonus di bahagian penjualan untuk memberi penghargaan atas kerja keras.

Selamat datang seorang Speaker Etika

Jadualkan pelatih etika untuk mengunjungi laman web tempat kerja anda untuk membincangkan tingkah laku etika dan terangkan mengapa ia penting dalam organisasi, tanpa mengira saiz atau industri. Pelatih etika menggunakan permainan peranan, pengucapan motivasi, video dan selebaran untuk menggambarkan kepentingan etika di tempat kerja.

Buat Cek dan Imbangan

Daripada meletakkan tanggungjawab yang berkaitan di tangan satu pekerja, buat sistem semak dan imbang untuk meminimumkan peluang untuk tingkah laku yang tidak beretika. Sebagai contoh, rakan jualan membuat pembelian pelanggan, sementara seorang akauntan mengimbangkan buku untuk memastikan bahawa semua hutang diterima dan didokumentasikan. Gunakan audit tahunan untuk mengesahkan prosedur yang ditetapkan sedang diikuti dan kembangkan dasar baru untuk mengatasi situasi unik yang timbul sepanjang tahun.

Sewa untuk Nilai

Ketika pemilik perniagaan menggaji pekerja, banyak yang berusaha membawa individu yang mempunyai pendidikan dan pengalaman yang membuktikan bahawa mereka adalah pekerja mahir, mampu menangani tugas yang ada. Majikan yang ingin mencegah tingkah laku yang tidak beretika juga melihat nilai calon untuk memastikan mereka sesuai dengan budaya syarikat. Pastikan pekerja baru percaya bekerja dengan tekun untuk mendapatkan gaji dan bersedia mematuhi polisi syarikat.