Bentuk Pemilikan Tunggal

Hak milik tunggal adalah jenis perniagaan yang paling mudah. Oleh itu, adalah cara biasa bagi banyak individu memulakan perniagaan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, hak milik tunggal adalah usaha yang berisiko, kerana tidak ada had tanggungjawab peribadi. Dalam kepemilikan tunggal, tidak ada pemisahan undang-undang antara aktiviti perniagaan dengan kehidupan dan kewangan pemilik perniagaan. Terdapat banyak bentuk hak milik tunggal.

Pemilikan Tunggal Asas

Bentuk kepemilikan tunggal yang paling sederhana dan paling asas biasanya memerlukan sedikit atau tidak formaliti. Tanpa pembentukan rasmi entiti yang terpisah dan baru, seperti sebuah syarikat, nama sah perniagaan anda sama dengan nama anda sendiri, kerana pada dasarnya anda adalah keseluruhan perniagaan. Produk atau perkhidmatan yang anda jual kepada orang ramai mempengaruhi pendapatan dan cukai peribadi anda sendiri. Ini adalah kaedah termudah untuk memulakan dan mengendalikan perniagaan. Apabila orang membayar perniagaan, mereka membayar anda secara langsung.

Menjalankan Perniagaan Sebagai

Perniagaan "menjalankan perniagaan sebagai" (DBA) adalah satu bentuk hak milik tunggal. Walaupun konsekuensi sah DBA sama dengan hak milik tunggal, perniagaan mungkin berinteraksi dengan orang awam dengan nama selain pemiliknya. Ini memberikan perniagaan yang lebih formal, walaupun sebenarnya tidak ada pemisahan antara perniagaan dengan pemiliknya. Dalam banyak kes, DBA memerlukan langkah tambahan untuk menetapkan nama operasi perniagaan. Bergantung pada negeri, anda mesti mendaftarkan nama DBA dengan setiausaha negara, kerani daerah atau pejabat rasmi yang lain. Beberapa negeri, seperti South Carolina, tidak memerlukan pendaftaran untuk beroperasi dengan nama baru, mulai Julai 2010.Anda biasanya dapat membuka akaun bank dengan nama DBA sehingga perniagaan dapat menerima cek yang ditulis dengan nama perniagaan dan bukan nama pemiliknya. Ini adalah bentuk hak milik tunggal.

Bentuk Pemilikan Tunggal

Hak milik tunggal adalah jenis struktur perniagaan yang berlaku untuk banyak jenis perniagaan. Kumpulan muzik, misalnya, mungkin menerima pembayaran untuk perkhidmatan hiburan dari sebuah pertubuhan. Kumpulan ini boleh beroperasi sebagai pemilik tunggal di bawah salah satu nama ahli kumpulan itu. Pengasuh bayi boleh menerima pembayaran untuk perkhidmatan, yang dibayar terus ke namanya secara tunai atau cek. Ini juga merupakan bentuk hak milik tunggal. Pengilang seni dan kraf, seperti pembuat perhiasan atau pelukis tembikar, boleh menjual produk mereka kepada orang ramai dengan nama mereka sendiri atau DBA. Ini adalah bentuk lain dari hak milik tunggal.