Cara Menambah Logo Syarikat ke Google Goggles

Google Goggles adalah aplikasi carian berasaskan gambar mudah alih yang dihasilkan oleh Google. Dengan menggunakannya, anda boleh mengambil gambar objek seperti buku, DVD, karya seni, wain, mercu tanda dan juga logo syarikat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara tersebut. Pencarian dibuat berdasarkan pemecahan gambar menjadi bahagian penyusunnya, kemudian membandingkan bahagian tersebut dengan gambar yang ditandai di pangkalan data carian Google. Agar Google dapat mengembalikan gandingan dengan Goggles, logo syarikat mesti terlebih dahulu tersedia dalam talian di tempat yang dicari dan ditandai oleh Google sedemikian rupa sehingga akan membawa kepada syarikat yang dikaitkan dengan logo tersebut.

1

Ambil gambar digital berkualiti tinggi logo syarikat anda. Pangkas apa-apa perkara asing sehingga hanya logo yang ditunjukkan.

2

Muat naik logo ke laman web syarikat anda dan namakan failnya sama dengan nama syarikat anda. Sekiranya syarikat anda bernama Acme Widgets, maka fail tersebut harus diberi nama seperti acmewidgets.jpg atau Acme_Widgets.png.

3

Tambahkan teks ke halaman di laman web syarikat anda yang juga menyatakan nama syarikat anda. Pencarian gambar Google menggabungkan kedua nama gambar dan apa yang dikatakan mengenai gambar di laman web di mana gambar tersebut diindeks.

4

Muat naik gambar ke seberapa banyak laman web yang anda boleh. Sekiranya anda mempunyai blog syarikat atau jika anda mempunyai hubungan dengan vendor yang bersedia untuk memaparkan gambar anda di laman web mereka, itu akan menjadi tempat yang baik untuk gambar tersebut. Semakin banyak tempat di mana Google menjumpai gambar logo anda dengan nama syarikat anda, semakin baik hasil carian menggunakan Google Goggles.

5

Layari ke maps.google.com dan taipkan nama dan lokasi perniagaan anda. Klik pada pautan perniagaan anda dari senarai di sebelah kanan dan kemudian klik "Muat Naik Foto." Lihat ke lokasi logo di komputer anda, kemudian klik "Buka." Klik "Muat naik" untuk menghantar gambar ke Google. Ini akan membantu mengaitkan imej logo dengan syarikat dan laman web anda.