Faktor Apa Yang Boleh Mempengaruhi Proses Pembuatan?

Proses pembuatannya adalah proses yang rumit yang dapat dipengaruhi oleh banyak faktor: bekalan, peralatan, overhead kilang, keperluan alat ganti khas, dan orang yang bekerja pada semua titik dalam proses tersebut. Semakin banyak pemboleh ubah yang ada, semakin besar kemungkinan gangguan pada kelancaran operasi kilang. Gaya pengurusan juga boleh memberi kesan positif atau negatif terhadap proses ini.

Petua

Proses pembuatan adalah proses yang rumit yang dapat dipengaruhi oleh banyak faktor: bekalan, peralatan, overhead kilang, keperluan alat ganti khas, dan orang yang bekerja di semua titik dalam proses tersebut.

Bahan Baku dan Bekalan

Banyak pengeluar bergantung pada bahan mentah yang dibekalkan dari sumber luar. Beberapa faktor yang dapat melambatkan atau menghambat jadual pengiriman biasa termasuk kesalahan di lokasi sumber bekalan, masalah dengan pengangkutan atau cuaca buruk. Sekiranya bekalan tidak datang seperti yang diperlukan, potensi penutupan atau penurunan besar dalam proses pembuatan dapat terjadi. Sebagai alternatif, operasi bekalan yang lancar dan inventori yang diuruskan dengan baik dapat mempromosikan pengeluaran seperti yang dijadualkan.

Mesin dan Peralatan

Apabila proses pembuatan melibatkan mesin yang kompleks untuk menyelesaikan pengeluaran, kerosakan sementara atau kerosakan peralatan yang rumit dapat mempengaruhi proses pembuatan. Mengenal pasti kaedah meningkatkan kecekapan semua bahagian pengeluaran berfungsi mendorong operasi yang berterusan dan lebih cekap. Kedudukan peralatan dan kakitangan yang diperlukan untuk mengendalikan mesin juga boleh mempengaruhi pengeluaran. Dalam makalah mengenai masa kitaran pembuatan, Mandar M. Chincholkar dari Intel Corporation dan beberapa rakan akademik dan penyelidiknya menjelaskan konsep "proses drift", yang mereka gambarkan sebagai kejadian biasa dalam proses pembuatan di mana mesin gagal berfungsi dengan baik kerana kekurangan pembersihan.

Overhead dan Utiliti Kilang

Pengilang bergantung pada utiliti untuk mesin kuasa, peralatan sejuk dan menerangi ruang kerja di kilang mereka. Bahkan penutupan sementara bekalan elektrik atau kekurangan sumber air yang stabil dapat mempengaruhi pengeluaran, sehingga mempengaruhi proses pembuatan. Di samping itu, gaya pengurusan boleh memberi kesan yang besar terhadap pengeluaran dengan cara negatif dan positif.

Bahagian Dibuat mengikut Pesanan

Dalam buku teks "Pengurusan Operasi," profesor R. Dan Reid dari University of New Hampshire dan Nada R. Sanders dari Lehigh University berpendapat "kesesuaian dengan spesifikasi" sebagai salah satu definisi kualiti dalam pembuatan. Mereka menyebut sebagai contoh keadaan bahagian mesin yang dibina mengikut spesifikasi. Di sini, perubahan yang tidak dijangka pada bahagian yang dibuat mengikut pesanan dapat memberi kesan yang signifikan pada proses pembuatan, terutama jika bahagian tersebut dikirimkan dalam jarak jauh dari luar lokasi. Ketidakselesaan kualiti mungkin memerlukan banyak pesanan untuk inventori yang sama, yang mengakibatkan kelewatan dan kelambatan sementara atau penutupan proses pembuatan.

Kesalahan Tenaga Kerja dan Manusia yang Ada

Tenaga kerja, terutama "buruh sentuh," pekerja yang terlibat secara langsung dalam proses pembuatan, dapat mempengaruhi proses itu dengan banyak cara. Sebagai contoh, hari-hari sakit dan cuti yang diambil oleh kakitangan utama mesti diambil kira untuk pengeluaran untuk mengelakkan kesan negatif pada pembuatan.

Faktor tidak ketara yang mempengaruhi proses pembuatan dan ditangani setelah hakikatnya adalah kesalahan manusia. Sebagai alternatif, pandangan manusia mengenai proses pembuatan yang membawa kepada kaedah pengeluaran yang lebih cekap tenaga kerja dan kos efektif dapat mempengaruhi proses pembuatan dengan cara yang positif. Sebagai contoh, Dalam makalah yang diterbitkan oleh MIT, William C. Jordan dan Stephen C. Graves menyebut fleksibiliti sebagai strategi utama dalam meningkatkan proses pembuatan. Ini melibatkan dapat mengeluarkan produk yang berbeza di kilang yang sama pada masa yang sama.