Cara Membuat Cakera Cadangan untuk Pemulihan Netbook Acer Aspire One

Acer Aspire One, untuk mencapai ukurannya yang kecil, tidak mempunyai pemacu optik dan oleh itu tidak dihantar dengan satu set cakera pemulihan untuk memulihkan komputer sekiranya berlaku kegagalan data. Komputer, bagaimanapun, termasuk Pengurusan Pemulihan Acer, yang membolehkan anda membuat media pemulihan anda sendiri pada pemacu denyar USB. Pengurusan Pemulihan memasang sandaran lalai kilang ke pemacu denyar supaya anda dapat memulihkan sistem operasi pada pemacu baru atau yang sedia ada sekiranya berlaku kesilapan. Pengguna perniagaan, sebagai jaring pengaman, harus membuat pemacu sandaran segera setelah membongkar PC.

1

Tekan "Windows-Q," masukkan "pemulihan" ke dalam bidang carian dan kemudian pilih "Pengurusan Pemulihan Acer" dari hasilnya.

2

Klik "Ya" atau masukkan kata laluan pentadbir, jika diminta. Pilih "Buat Sandaran Lalai Kilang" di bawah Buat Sandaran Sebelum Anda Memulihkan.

3

Masukkan pemacu denyar ke dalam slot USB yang tersedia dan kemudian klik "Jangan Bertindak" jika muncul arahan.

4

Tandai "Salin Pemulihan Pemulihan Dari PC ke Pemulihan Pemulihan" dan kemudian klik "Seterusnya."

5

Pilih pemacu anda dari pilihan dan kemudian klik "Seterusnya." Klik "Buat" untuk menyiapkan cakera sandaran. Prosesnya memakan masa beberapa minit.

6

Klik "Tidak" apabila diminta untuk menghapus partisi pemulihan. Klik "Selesai" ketika pesan "Pemulihan Pemulihan Sedia" muncul di layar.