Apakah Pesanan Pembelian Selimut?

Semasa mengimbangi kos pentadbiran dengan keperluan pengiriman barang atau perkhidmatan yang cepat dan konsisten, pesanan pembelian selimut memberikan kelebihan selamat datang kepada pemilik perniagaan kecil. Sekiranya dilaksanakan dengan betul, pesanan pembelian selimut dapat menjimatkan pembeli dan penjual sejumlah masa dan wang.

Kemudahan

Walaupun mekanisme pembelian selimut boleh berbeza-beza, teori di belakangnya selalu sama. Tujuannya adalah untuk membuat pesanan pembelian tetap dengan terma dan syarat yang telah ditentukan yang akan menjimatkan masa pentadbiran bagi pembeli dan penjual yang ingin melakukan sejumlah perniagaan bersama dalam jangka masa dan dalam had tertentu. Komponen utama adalah jangka masa prestasi dan beberapa jenis had kuantiti atau jumlah dolar yang dikeluarkan.

Pesanan Bahan dan Bekalan

Jenis pesanan pembelian selimut yang biasa menetapkan item baris yang telah dirundingkan terlebih dahulu untuk bahan atau bekalan tertentu yang kerap digunakan. Sebagai contoh, jika perniagaan membeli banyak tuala kertas dan beg sampah dari syarikat yang sama sepanjang tahun, pesanan pembelian dengan dua item baris telah ditentukan sebelumnya dengan harga unit yang dipersetujui untuk setiap item, dan dengan had berapa unit dapat dibeli atau dolar dapat dibelanjakan untuk setiap item baris dalam setahun. Apabila barang diperlukan, pembekal hanya perlu menghantar; pembeli menerima unit dan membayar setelah penerimaan. Kontrak biasanya dirundingkan untuk berakhir apabila item baris, nilai dolar atau had masa telah dicapai.

Pesanan Perkhidmatan

Pesanan pembelian selimut juga dapat dibuat untuk perkhidmatan yang diberikan. Sekiranya diperlukan penyelenggaraan atau pembaikan yang kerap, misalnya, harga yang telah ditetapkan dapat dirundingkan untuk setiap jenis perkhidmatan - seperti pesanan pembelian selimut untuk bahan atau bekalan. Pembayaran dibuat setelah mendapat persetujuan tandatangan dari pegawai yang berwenang di lokasi pembelian untuk mengesahkan bahawa perkhidmatan diberikan lengkap seperti yang dijelaskan dalam perjanjian selimut.

Perintah Had Liabiliti

Jenis pesanan pembelian selimut lain dapat dilaksanakan berdasarkan jangka masa tertentu dan had liabiliti dolar, tetapi tanpa item baris terperinci. Jenis perjanjian ini sangat berguna ketika membuat anggaran terhad untuk perkhidmatan perundingan untuk projek tertentu dalam jangka masa tertentu.

Sebagai contoh, jika jumlah anggaran untuk projek penulisan laporan adalah $ 10,000, pembeli akan membuat pesanan pembelian satu baris dengan kuantiti 10,000 unit pada $ 1 per unit dengan jumlah $ 10,000 yang akan dilaksanakan dalam satu tahun tempoh. Kuantiti tersebut akan mewakili nilai dolar yang akan dibelanjakan untuk pelbagai bahagian penulisan laporan seperti yang ditakrifkan kemudian pada tahun ini, yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dan kemudian disampaikan dengan kenaikan $ 1. Sekiranya laporan pertama ditentukan, ditulis, dan dihantar dengan kos yang dipersetujui sebanyak $ 2,000, pembeli akan menerima kuantiti 2,000 unit pada harga $ 1 per unit dengan jumlah keseluruhan $ 2,000 yang perlu dibayar kepada perunding. Nilai selebihnya pada pesanan pembelian akan menjadi $ 8.000. Laporan berikutnya akan ditentukan, ditulis, dihantar, dan dibayar dengan cara yang sama sehingga jumlah anggaran $ 10,000 habis dari pesanan pembelian.