Kepentingan Penyelidikan Pasaran kepada Pemilik Perniagaan Kecil

Penyelidikan pasaran adalah proses mengumpulkan dan menganalisis maklumat mengenai kumpulan pelanggan, pesaing, industri anda dan persekitaran perniagaan umum. Sama ada syarikat itu kecil atau besar, penyelidikan pasaran memainkan peranan penting dalam membuat keputusan mengenai produk atau perkhidmatan apa yang ditawarkan dan bagaimana menjualnya. Pemilik perniagaan kecil mesti menjadikan pengumpulan maklumat pasaran sebagai proses yang berterusan dan keutamaan tinggi. Dia kemudian dapat lebih percaya diri dalam keputusan yang diambilnya, mengetahui bahawa mereka berdasarkan data yang kukuh dan bukannya dugaan atau firasat.

Menilai Kebolehlaksanaan Usaha

Sebelum seseorang pengusaha melancarkan usaha baru, adalah mustahak dia dapat menyatakan dengan yakin bahawa pasaran benar-benar memerlukan apa yang dia rancangkan - produk atau perkhidmatannya - dan bahawa terdapat cukup calon pelanggan untuk menyokong perniagaan dan membenarkannya untung. Penyelidikan pasaran pada tahap pra-pelancaran melibatkan pemilik perniagaan yang berbicara dengan seberapa banyak ahli perniagaan berpengalaman yang dia boleh mengenai usahanya dan meminta pendapat mereka tentang kemungkinannya. Dia juga mengumpulkan statistik seperti data demografi dan ramalan tentang pertumbuhan masa depan pasaran sasaran yang dicadangkannya. Dia juga bercakap dengan bakal pelanggan. Maklumat ini sangat penting dalam membantunya memutuskan sama ada mengambil risiko melancarkan syarikat itu.

Menetapkan Arah Strategik

Untuk mengembangkan syarikatnya, pemilik perniagaan kecil mungkin memutuskan untuk menawarkan produk dan perkhidmatan baru, dapat memperluas cakupan geografis usaha pemasarannya dan dapat mengubah pesan pemasaran yang disampaikannya ke pasar atau media yang dia gunakan. Keputusan sama ada untuk melaksanakan mana-mana perubahan ini disokong oleh penyelidikan pasaran. Sebagai contoh, jika dia ingin mula menjual produknya di peringkat antarabangsa, dia mesti mempunyai maklumat mengenai jumlah calon pelanggan dan berapa banyak syarikat tempatan yang akan ditandinginya.

Menentukan Apa Yang Sebenarnya Dikehendaki Pelanggan

Sebelum membawa produk baru ke pasaran, syarikat besar melakukan ujian pemasaran yang signifikan, sama ada memilih pengguna untuk mencuba produk tersebut atau menunjukkan dan menerangkan faedah produk tersebut kepada mereka dan meminta pendapat mereka mengenainya. Mereka mencari maklumat mengenai sama ada kumpulan sampel ini cukup bersemangat mengenai kelebihan produk yang kemungkinan besar mereka akan membelinya. Seorang pemilik perniagaan kecil dapat melakukan perkara yang sama dengan cara yang kurang formal dengan berbicara terus kepada calon pelanggan secara individu dan bertanya kepada mereka apa yang dapat dilakukan oleh perniagaannya untuk memenuhi keperluan mereka dengan lebih baik.

Memantau Pesaing

Penyelidikan pasaran juga bermaksud mengawasi kegiatan pesaing utama anda, terutama strategi apa yang mereka gunakan untuk menangkap pelanggan tambahan yang berpotensi menjadi pelanggan anda. Perniagaan kecil mempunyai banyak cara untuk memantau kegiatan pesaing, termasuk mempelajari iklan mereka, berbicara dengan pelanggan mereka, mengunjungi laman web mereka, bertanya kepada rakan perniagaan tentang mereka atau bahkan mengunjungi perniagaan mereka, dalam hal perusahaan runcit. Pemilik perniagaan kecil juga perlu menyedari pesaing baru yang merancang untuk memasuki pasaran.

Mengenal Peluang

Perniagaan kecil yang ingin terus berkembang selalu mencari peluang yang muncul - produk atau perkhidmatan baru yang dapat mereka tawarkan, saluran pengedaran baru yang dapat mereka gunakan atau cara menyesuaikan produk mereka yang ada untuk memenuhi keperluan berbagai kumpulan pelanggan. Bagi pemilik perniagaan kecil, semua yang dibacanya, seperti jurnal perdagangan, penerbitan perniagaan umum, surat khabar dan cerita mengenai trend pengguna yang ditunjukkan di TV, adalah sumber bahan yang kaya untuk idea bagaimana mempercepat pertumbuhan syarikat. Jenis penyelidikan pasaran ini melibatkan perhatian kepada dunia di sekitar anda dan kemudian mengembangkan maklumat ini secara kreatif menjadi peluang yang berpotensi.

Mengesan Masalah Berpotensi Ke Depan

Perniagaan kecil dipengaruhi oleh prestasi dan arah ekonomi tempatan dan nasional. Memantau persekitaran membantu pemilik perniagaan mengenal pasti tanda-tanda kemungkinan berlakunya perlambatan ekonomi, dan mengambil langkah untuk bersedia. Sekali lagi dengan berbicara dengan pelanggan, vendor, dan pebisnis lain yang dia hubungi, pemiliknya dapat memperoleh gagasan tentang apakah mereka optimis atau khawatir tentang arah ekonomi yang akan berjalan dan dapat menyesuaikan strategi jika perlu. Pemilik perniagaan kecil mungkin memutuskan untuk menangguhkan rancangan pengembangan jika kelihatan persekitaran ekonomi berubah menjadi negatif.