Kelebihan Bersosial di Tempat Kerja

Sebutkan bersosial di tempat kerja dengan rakan sebaya dan anda mungkin memaparkan gambar pemalas di pendingin air atau gosip pejabat yang sibuk. Walau bagaimanapun, gambar negatif ini bukan norma hari ini. Bersosial dalam perniagaan kecil hari ini telah berubah dan kelebihannya jelas. Orang lebih berhubung dari sebelumnya, bercampur dan bergaul dengan cara baru. Perniagaan pintar memanfaatkan proses sosial ini daripada menghabiskan tenaga untuk memo berhenti dan berhenti.

Perkongsian Ilmu

Apabila perniagaan kecil menghantar beberapa komunikasi pada siang hari, mudah bagi pembaca untuk mengabaikan memo atau perincian penting. Semasa bersosialisasi, pekerja sering berkongsi kemas kini mengenai projek yang mungkin tidak akan dilewatkan. Kegiatan sosial juga memberi pendedahan kepada pekerja mengenai perspektif yang berbeza mengenai perubahan dalam dasar atau projek. Pertukaran ini juga membolehkan pemilik dan pemimpin perniagaan kecil mentor dan melatih pekerja. Menawarkan petunjuk dalam suasana yang lebih santai, seperti ruang rehat, boleh membuat pelatih lebih selesa. Berkongsi pengetahuan seperti kejayaan dan kegagalan dengan syarikat, memberi pandangan kepada orang lain.

Bersosialisasi Pekerja Baru

Pekerja baru yang memasuki persekitaran kerja yang sibuk mungkin merasa seperti Alice in Wonderland. Bergaul dengan pekerja baru adalah kaedah terbukti yang menyesuaikan pekerja baru dengan pejabat, pasukan kerja dan tugasnya yang baru. Memimpin pekerja baru melalui jabatan dan memperkenalkannya kepada setiap orang adalah bagaimana perniagaan kecil menggunakan bersosial di tempat kerja. Contohnya, pengurus boleh memimpin perkenalan dengan mengatakan, "Ini Barbara. Dia akauntan baru kami. Dia akan bekerjasama dengan Bob." Pekerja mengalu-alukan Barbara dan memberikan dorongan dan petunjuk kepadanya untuk tugas barunya.

Menggalakkan Kerja Berpasukan

Bersosial di tempat kerja menguntungkan tempat kerja dengan mendorong kerja berpasukan. Perniagaan kecil bergantung pada kumpulan pemenang dalam syarikat untuk menghasilkan dividen yang besar. Membolehkan pasukan-pasukan ini memberikan "jimat tangan tinggi", bertukar jabat tangan atau menghabiskan sedikit masa untuk membual dapat meningkatkan semangat pasukan mereka. Jenis sosialisasi ini berjangkit. Galakkan kerja berpasukan dengan menepuk pemenang di belakang dan memberi pujian setiap kali anda melihat pemenang syarikat. Sosialisasi yang ringkas namun kuat ini dapat menjadi positif dan kuat.

Membina Perikatan

Sosialisasi adalah hidangan petri maya yang membina pakatan baru dan kuat dalam syarikat anda. Perikatan yang kuat antara anggota jabatan perakaunan dan anggota jabatan pengeluaran boleh menghasilkan pasukan tenaga yang mencari jalan untuk mengurangkan kos pengeluaran. Terapkan prinsip sosialisasi yang sama ini kepada dua pekerja, seorang dari perkhidmatan pelanggan dan satu dari produksi. Apabila produk menjadi serba salah, kedua-duanya dapat menyelesaikan masalah, mengelakkan krisis dengan pakatan yang kuat. Jangan hanya membiarkan pakatan yang kuat, menampung mereka dengan memperkenalkan dua pemimpin dari pihak yang berlawanan dari syarikat.