Amalan & Prosedur Keselamatan

Amalan dan prosedur keselamatan di tempat kerja adalah sebahagian daripada peraturan persekutuan yang diawasi oleh Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Tanpa mengira peraturan, persekitaran kerja yang mempromosikan pekerja yang selamat dan sihat dapat meningkatkan produktiviti dan memberi impak pada intinya, mengurangkan waktu henti, tuntutan pampasan pekerja dan meningkatkan semangat. Perniagaan kecil harus terus berusaha meningkatkan standard keselamatan dalam persekitaran kerjanya sendiri.

Program Tempat Kerja Empat Titik

Program Tempat Kerja Empat Titik adalah asas program keselamatan syarikat seperti yang dijelaskan oleh Garis Panduan Pengurusan Program Keselamatan dan Kesihatan OSHA yang dikeluarkan pada Januari 1989. Program ini digariskan dengan lembaran kerja di OSHA.gov untuk membantu pengurus perniagaan menilai dan melaksanakan langkah-langkah keselamatan yang betul . Program sukarela ini membantu perniagaan menetapkan keutamaan untuk keselamatan di tempat kerja berdasarkan keperluan dalaman. Sebilangan perniagaan tidak mempunyai bahaya seperti yang lain dan mempunyai Program Tempat Kerja Empat Titik yang mencerminkan kemungkinan bahaya yang lebih sedikit.

Pendidikan Pekerja

Pendidikan pekerja bermula dengan memposting polisi mengenai keselamatan di tempat kerja di lokasi lalu lintas tinggi dan kelihatan di syarikat. Di luar pengeposan, pekerja harus dilatih melalui seminar dan bengkel mengenai standard keselamatan yang lebih tinggi, termasuk jentera berbahaya, tugas yang mencabar secara fizikal dan tanggungjawab pekerja. Biarkan pekerja tahu bahawa mereka yang secara konsisten menunjukkan tingkah laku berisiko akan ditangguhkan atau diberhentikan untuk keselamatan semua orang. Dapatkan maklum balas daripada pekerja yang mempunyai penilaian kerja mengenai bidang apa yang menimbulkan lebih banyak bahaya. Menurut buku kecil oleh Syarikat Insurans Chubb Group yang menyediakan insurans pampasan pekerja, menjadikan pekerja bertanggungjawab dan sebahagian daripada proses ini mengurangkan jumlah kecederaan di tempat kerja.

Pengenalpastian Bahaya

Walaupun pekerja dapat memberikan perspektif berharga mengenai bahaya yang ada di tempat kerja, adalah penting bagi pemilik perniagaan untuk mengkaji semua bahan, bahan kimia, mesin dan kawasan kerja yang berbahaya. Sesuatu yang tidak jelas sebagai langkah yang tidak ditandai boleh menjadi bahaya yang besar. Pastikan bahan kimia dilabel dengan tempat penyimpanan yang betul. Tandakan laluan pejalan kaki yang licin atau berbahaya. Berikan prosedur protokol kepada semua pekerja di dekat mana-mana bahan kimia atau jentera berbahaya yang memberi kuasa kepada semua pekerja untuk membantu dalam pencegahan kecederaan dengan rancangan tindakan yang pantas dan tepat sekiranya berlaku.

Penilaian

Menyimpan rekod tepat mengenai semua dan semua kecederaan yang dilaporkan di tempat kerja untuk mengesan kemajuan dengan prosedur keselamatan yang dilaksanakan. Sentiasa menilai apa yang berfungsi dan apa yang memerlukan lebih banyak penambahbaikan, sama ada latihan atau perubahan terhadap persekitaran. Memposting tanda "licin ketika basah" mungkin tidak dapat menyelesaikan jumlah jatuh di koridor tertentu; menambah daya tarikan mungkin merupakan langkah seterusnya untuk memperbaiki keadaan keselamatan dan mengurangkan kecederaan.