Apa itu Premium Split Shift Premium?

Pergeseran perpecahan melibatkan bekerja shift penuh dengan rehat panjang yang luar biasa pada suatu ketika semasa pergeseran. Pergeseran perpecahan selalunya tidak menyenangkan bagi pekerja, jadi syarikat boleh memberikan gaji tambahan sebagai insentif. Beberapa negeri mempunyai undang-undang yang menghendaki pembayaran premium untuk perpecahan perpecahan, dan perniagaan yang menggunakan pekerja kesatuan mungkin mempunyai syarat lebih lanjut untuk diikuti. Apabila anda mempunyai pilihan untuk menetapkan premium split shift anda sendiri, menyemak prosedur standard dapat memberikan pandangan.

Pertimbangan

Pergeseran perpecahan pada dasarnya membahagikan peralihan penuh menjadi dua peralihan tidak berturut-turut. Walaupun rehat makan tengah hari yang tidak dibayar selama satu jam boleh diterima, rehat dua atau lebih jam umumnya dianggap sebagai perpecahan perpecahan. Pelajar kolej mungkin menghargai kerja perpecahan, kerana ini memberi mereka peluang untuk menjadualkan kelas pada waktu rehat, tetapi jadual jenis ini biasanya tidak diinginkan untuk jenis pekerja lain. Itu benar terutamanya jika pekerja mempunyai masa perjalanan ke dan dari tempat kerja. Premium split shift dapat membantu majikan merekrut dan mengekalkan pekerja dengan jadual ini.

Jenis Perniagaan

Pergeseran perpecahan lebih biasa bagi pekerja dalam perniagaan tertentu. Ini termasuk pekerja di restoran dan jenis perkhidmatan makanan lain, hotel, industri pengawal keselamatan dan pengangkutan. Ejen tanjakan di lapangan terbang kecil, misalnya, mungkin hanya diperlukan dalam jangka masa pendek semasa penerbangan berangkat dan tiba. Pelayan atau pelayan bar di restoran mungkin hanya diminati sekitar waktu makan tengah hari dan lagi pada waktu petang.

Nyatakan Contoh

Undang-undang Piawaian Pekerja Adil persekutuan tidak menghendaki majikan membayar perbezaan shift. Premium ini sama ada diputuskan oleh majikan, kesatuan pekerja atau undang-undang negeri. Untuk mendapatkan idea premium pemisahan perpecahan standard, mungkin berguna untuk mempertimbangkan California, di mana premium tersebut diwajibkan oleh undang-undang untuk pekerja yang menerima gaji minimum atau sedikit lebih banyak per jam. Jumlah gaji mereka mesti merangkumi semua jam bekerja dikalikan dengan gaji minimum, ditambah dengan satu jam gaji minimum.

Peratusan dan Jumlah Wang

Premium split shift juga boleh ditetapkan dengan cara yang serupa dengan premium shift malam atau malam. Ini boleh menjadi peratusan, seperti premium 2 peratus di atas gaji semasa untuk pergeseran perpecahan. Dalam kes ini, seorang pekerja yang memperoleh $ 8 per jam akan menghasilkan $ 8,16 per jam untuk setiap jam pergeseran perpecahan. Pada tahun 2008, Biro Statistik Tenaga Kerja AS menunjukkan perubahan perbezaan gaji untuk pelbagai pekerjaan antara 1 dan 4 persen. Premium juga boleh menjadi jumlah wang tertentu. Contoh yang diberikan oleh Society for Human Resource Management adalah tambahan 25 hingga 45 sen per jam.