Kelebihan Zaman Beragam di Tempat Kerja

Tenaga kerja menjadi semakin beragam dalam demografi usia, mewujudkan persekitaran profesional yang kaya dengan pengalaman dan kematangan serta kegembiraan muda. Syarikat yang menggaji pekerja dalam lingkungan usia yang luas mempunyai kelebihan untuk mewujudkan tenaga kerja multi-generasi yang dinamis - dengan pelbagai kumpulan kemahiran - yang bermanfaat bagi syarikat.

Set Kemahiran Beragam

Tenaga kerja yang terdiri daripada demografi usia yang berbeza mewujudkan persekitaran di mana setiap generasi membawa kemahiran dan bakat yang berlainan. Sebagai contoh, pekerja muda mungkin mempunyai pegangan yang kuat terhadap penggunaan medium perniagaan berteknologi tinggi seperti rangkaian sosial, demonstrasi produk dalam talian dan penyiaran web. Profesional yang lebih matang sering mempunyai kemahiran interpersonal yang luar biasa dan berprestasi baik dalam persekitaran di mana komunikasi tradisional orang digunakan. Rangkaian set kemahiran yang pelbagai ini dapat menawarkan kelebihan kepada syarikat yang memenuhi demografi pelbagai generasi.

Teknologi

Profesional muda dibesarkan di dunia berteknologi tinggi dan lebih memahami alat teknologi perniagaan berbanding rakan sejawat mereka yang lebih dewasa. Walaupun semua demografi usia mesti merangkul teknologi di dunia profesional untuk berkomunikasi dan menjangkau pelanggan dengan berkesan, tenaga kerja yang mengandungi pekerja yang berpengalaman teknologi mempunyai kelebihan yang pasti berbanding syarikat yang hanya menggunakan pekerja yang matang.

Tradisi

Sama seperti generasi muda yang mempunyai pengetahuan yang baik tentang teknologi perniagaan, anggota tenaga kerja yang lebih matang mempunyai kelebihan kemahiran perniagaan tradisional. Kepelbagaian ini memberi kelebihan kepada perniagaan kerana dapat berkomunikasi dan berurusan dengan pelanggan di semua peringkat umur. Sebagai contoh, satu pelanggan mungkin lebih suka dengan cepat surat-menyurat e-mel, sementara yang lain mungkin menghargai tradisi surat perniagaan rasmi. Tenaga kerja yang pelbagai dapat memenuhi kedua-dua jenis pelanggan.

Pembimbing

Amalan bimbingan tempat kerja pelbagai generasi menawarkan banyak kelebihan. Dalam tenaga kerja usia campuran di mana syarikat menghargai pengetahuan, pengalaman dan kemahiran di atas usia, kekananan atau jantina, pekerja dari semua peringkat usia berpeluang untuk mengajar, berkongsi dan belajar antara satu sama lain.

Kesinambungan

Tenaga kerja yang hanya terdiri dari orang-orang dalam demografi usia tertentu berisiko menjadi usang. Secara tradisinya, pekerja yang lebih tua melatih profesional yang lebih muda dengan cara syarikat, yang telah menghabiskan pengalaman bertahun-tahun. Dalam tenaga kerja yang hanya dikuasai oleh profesional muda, tidak ada peluang untuk bimbingan generasi; dalam tenaga kerja yang hanya dikuasai oleh pekerja yang matang, pekerja akhirnya bersara dari syarikat, meninggalkan sedikit orang yang biasa dengan sejarah syarikat.