Cara Memasarkan Kedai Pakaian

Semasa anda menjalankan kedai pakaian, pemasaran sangat penting untuk membuat pelanggan masuk dan membuat mereka berminat dengan inventori yang anda ubah. Oleh kerana pasaran pakaian boleh berubah-ubah, pemasaran yang berkesan dapat membantu anda membina pangkalan pelanggan yang setia untuk melihat kedai anda selama ini. Semasa anda merancang kempen pemasaran, sasarkan gabungan item promosi dalam talian dan fizikal untuk menjaringkan jaring seluas-luasnya kepada calon pelanggan. Dengan meletakkan jenama anda di hadapan pelanggan di seberapa banyak tempat, anda membuat pengecaman nama dan rasa ingin tahu.

1

Buat kehadiran dalam talian supaya pelanggan dapat mencari perniagaan anda mengikut nama atau jenisnya. Sewa pereka profesional untuk membuat laman web dan mengoptimumkannya untuk enjin carian. Fokus pada frasa yang akan dicari oleh pelanggan, seperti nama perniagaan atau "kedai pakaian" serta nama bandar anda. Sekiranya anda mempunyai perniagaan pakaian khusus, gunakan kata-kata tersebut dalam proses pengoptimuman mesin pencari: Contohnya, pertimbangkan frasa seperti "ukuran tambah", "pakaian sukan" atau "besar dan tinggi". Buat senarai di mesin carian tempatan dan laman web seperti Google Local: Apabila pelanggan menggunakan telefon pintar untuk mencari kedai pakaian berdekatan, perniagaan anda akan muncul. Kukuhkan lagi kehadiran anda dengan membuat blog dan menyiarkan secara berkala mengenai fesyen terkini, barang pakaian dan acara baru dalam industri fesyen.

2

Gunakan papan tanda dan iklan cetak yang dapat dilihat untuk mendapatkan perhatian pelanggan. Ini amat berkesan apabila anda menjalankan kedai yang tidak berada di pusat membeli-belah tradisional atau jika berada di lokasi yang tidak biasa. Letakkan poster di papan buletin di kedai kopi, dobi dobi, kedai buku, perpustakaan dan pusat perniagaan, dan juga di kampus universiti. Lulus kad nama dengan alamat fizikal dan URL laman web anda. Sekiranya anda mempunyai anggaran, hantarkan kempen poskad pemasaran untuk memberi tahu pembeli tempatan mengenai kedai anda; sertakan peta pada kad jika perniagaan sukar dicari.

3

Buat profil di laman web media sosial seperti Facebook dan Twitter untuk menjangkau pelanggan anda pada tahap tidak rasmi. Kirim permintaan kepada rakan, keluarga dan senarai surat anda untuk mengundang orang untuk menjadi rakan, peminat atau pengikut di setiap laman web. Isi maklumat profil dengan lengkap. Hantarkan sekali setiap beberapa hari, bertujuan untuk gabungan catatan pemasaran dan pautan ke artikel mengenai fesyen yang akan menarik minat pelanggan anda. Apabila anda mendapat inventori baru, hantarkan gambar untuk meningkatkan rasa ingin tahu dan meyakinkan pelanggan untuk masuk ke kedai. Beri nilai tambah kepada pengikut media sosial anda dengan menawarkan potongan "kawan sahaja" sekali-sekala - taktik ini juga dapat membantu anda memperoleh lebih banyak ikutan dalam talian.

4

Gunakan promosi dan penjualan untuk meningkatkan perniagaan pada masa yang perlahan dalam tahun ini - tidak kira jenis kedai yang anda miliki, pelanggan suka menjimatkan wang. Pegang pelbagai jenis penjualan untuk menjangkau beberapa tanda kurung pelanggan. Sekali atau dua kali setahun, taja penjualan selepas waktu khas untuk pelanggan yang telah setia: Hidangkan sampanye dan tawarkan potongan semasa penjualan. Luruskan penjualan anda di sekitar acara khas seperti acara sukan, percutian atau festival tempatan untuk memanfaatkan suasana perayaan.