Akibat Negatif Dengan Pertumbuhan Perniagaan Besar

Perniagaan besar menguasai pasaran dan industri masing-masing. Ciri-ciri perniagaan besar merangkumi kehadiran global, ribuan pekerja, produk yang pelbagai dan struktur organisasi yang kompleks. Contohnya termasuk Wal-Mart dalam industri runcit, Apple dalam teknologi komputer dan Toyota dalam pembuatan kenderaan. Perniagaan kecil yang berjaya berkembang menjadi perniagaan sederhana dan besar.

Keuntungan

Pertumbuhan perniagaan besar boleh menjejaskan keuntungan perniagaan kecil. Perniagaan besar dapat menggunakan lebih banyak profesional pemasaran dan pereka produk untuk memperoleh bahagian di pasaran baru. Perniagaan kecil biasanya tidak mempunyai daya saing kerana mereka tidak mempunyai sumber yang setanding. Sebagai contoh, penyelidikan di Dartmouth's Tuck School of Business mendapati bahawa masuknya Wal-Mart ke pasaran secara signifikan mempengaruhi penjualan peruncit kecil dan sederhana, menurut "Inc." April 2009. artikel. Profesor Kusum Ailawadi, yang mengetuai penyelidikan, menunjukkan bahawa strategi umum - seperti potongan harga atau mengubah campuran produk - tidak berfungsi kerana sukar untuk bersaing dengan syarikat besar dengan harga. Dia mencadangkan bahawa perniagaan kecil harus menumpukan perhatian pada penyesuaian campuran produknya,seperti menjual produk mewah yang mungkin tidak dibawa oleh Wal-Mart.

Inovasi

Perniagaan kecil bermula sebagai organisasi yang rata tetapi menjadi lebih kompleks dengan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, kerumitan tidak menghalang inovasi selagi proses membuat keputusan terdesentralisasi. Inovasi menderita apabila keputusan utama terpusat pada perniagaan besar dan harus melalui beberapa lapisan pengurusan, sehingga memperpanjang proses persetujuan. Dalam makalah Harvard Business School Working School pada Mac 2004, profesor MIT Thomas W. Malone menulis bahawa inovasi adalah kunci untuk berjaya dalam ekonomi pengetahuan moden. Dengan memupuk fleksibiliti, ketangkasan dan kreativiti individu, perniagaan besar yang terdesentralisasi memupuk inovasi.

Ekonomi

Perniagaan besar umumnya menyediakan pekerjaan dengan gaji tinggi dan menghasilkan pendapatan cukai untuk pelbagai tahap pemerintahan. Namun, sebilangan dari mereka mungkin menjadi "terlalu besar untuk gagal," yang bermaksud bahawa kegagalan salah satu dari mereka boleh menyebabkan malapetaka ekonomi yang meluas. Masalah hanya dalam satu unit operasi dapat menjatuhkan perniagaan besar, yang boleh menyebabkan kehilangan pekerjaan dan masalah ekonomi. Pemerintah sering memberikan wang jaminan, yang boleh mengakibatkan defisit. Dalam wawancara pada bulan Jun 2009 dengan Roger Thompson dari Harvard Business School Working Knowledge, profesor David A. Moss mencadangkan agar pemerintah harus mengenakan peraturan yang ketat pada syarikat kewangan yang kegagalannya dapat menyebabkan masalah ekonomi yang teruk.

Pertimbangan: Dasar Awam

Perniagaan besar pada amnya mempunyai sumber kewangan untuk melibatkan perunding dan pelobi untuk menyokong mereka. Ini dapat memberi syarikat besar kelebihan yang tidak adil dalam pembuatan dasar awam, dan persepsi dek yang bertumpuk inilah yang mungkin sebagian bertanggung jawab atas tunjuk perasaan di seluruh dunia Occupy Wall Street pada tahun 2011. Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk membawa perubahan adalah dengan menempati bilik mengundi, bukan taman awam. Ini bermaksud memilih dan memilih calon yang bermaksud perubahan yang bermakna.