Cara Kos Seminar

Sebab anda mengadakan seminar - objektifnya - memberi kesan kepada yuran yang dikenakan untuk menghadiri, yang seterusnya mempengaruhi kos anda untuk meletakkan seminar. Seminar yang bertujuan untuk memperkenalkan perkhidmatan anda boleh dihadiri dengan percuma, dan dapat menghabiskan sedikit biaya untuk anda. Sebaliknya, seminar yang dirancang untuk membantu orang membina kekayaan, berharga ratusan dolar, akan membawa harapan yang lebih tinggi dari para hadirin. Mereka mungkin mengharapkan buku panduan, DVD, makanan ringan premium dan mungkin juga satu-satu dengan penyampai. Dalam kes ini, kos anda untuk mengadakan seminar akan jauh lebih tinggi.

Lokasi Kemudahan

Kos kemudahan berkisar dari apa-apa jika anda menggunakan ruang awam seperti ruang mesyuarat perpustakaan, hingga agak mahal jika anda menggunakan ruang pertemuan hotel atau bilik tarian. Untuk menentukan seberapa besar kemudahan yang diperlukan, tentukan jumlah peserta yang diharapkan. Sebilangan besar peserta pasti memerlukan ruang yang lebih besar, yang akan mengambil kira kos anda. Anda juga harus menentukan berapa harga kemudahan tersebut, seperti per acara atau setiap kaki persegi ruang yang digunakan, untuk menampung kos anda.

Makanan dan minuman

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa memperhitungkan kos anda adalah sama ada perkhidmatan makanan dan minuman diperlukan untuk berehat. Beberapa kemudahan tidak membenarkan makanan atau minuman habis di premis, jadi kos makanan dan minuman anda adalah sifar. Yang lain, seperti hotel, meminta anda menggunakan bahagian katering mereka dan tidak membenarkan anda membawa makanan dan minuman anda sendiri, jadi anda perlu membayar harga mereka. Mengendalikan makanan dan minuman sendiri boleh terdiri dari pilihan yang murah seperti menyediakan air botol dan makanan ringan hingga pilihan yang lebih mahal seperti menyewa katering. Seminar dalam talian tidak mempunyai kos kemudahan dan boleh berkembang sehingga jumlah peserta yang hadir. Walau apa pun, anda perlu mengetahui kos perkhidmatan makanan / minuman, jika ada, untuk menentukan jumlah perbelanjaan anda.

Bahan Penyampaian

Pemberian seperti buku panduan, DVD dan bahan lain semuanya memerlukan wang untuk mereka bentuk, membangun, membuat atau membeli. Kos ini boleh berbeza-beza bergantung pada item. Contohnya, salinan cetak persembahan slaid berkomputer sangat sedikit jika dibandingkan dengan buku nota kulit. Gandakan bilangan peserta yang dijangkakan dengan kos salinan bahan. Sekiranya seminar dalam talian, bahan-bahannya boleh dimuat turun, dan tidak memerlukan sebarang kos. Walau bagaimanapun, anda masih mempunyai kos pembangunan untuk membuat bahan tersebut.

Peralatan yang Diperlukan

Seminar kecil dengan 20 hingga 30 orang yang hadir hanya memerlukan kerusi dan layar untuk unjuran persembahan. Seminar besar dengan 100 atau lebih peserta memerlukan sistem alamat awam, pembesar suara, mikrofon dan projektor overhead. Sekiranya anda merancang untuk mengadakan seminar secara berkala, mungkin masuk akal untuk membeli atau menyewa peralatan anda sendiri. Walau apa pun, kos sewaan harus termasuk dalam perbelanjaan keseluruhan seminar.

Perjalanan dan Masa

Seminar di bandar selain dari anda sendiri mempunyai kos dua kali ganda: perbelanjaan perjalanan, tambang, kereta sewa dan hotel, dan masa anda dalam perjalanan. Tempoh perjalanan akan memainkan peranan besar dalam keseluruhan kos perjalanan anda. Sebagai contoh, penerbangan ke seminar di bandar yang terletak dalam jarak satu jam biasanya akan dikenakan biaya lebih sedikit daripada penerbangan ke bandar yang terletak di seluruh negara. Keperluan penginapan anda juga akan mempengaruhi kos anda. Sekiranya anda dapat melakukan semua perjalanan anda dalam sehari, tanpa bermalam, anda pasti akan menjimatkan kos hotel. Semasa mengira kos seminar, sertakan semua perbelanjaan yang berkaitan dengan perjalanan, termasuk tambang udara, sewa kereta, gas, tambang teksi dan penginapan.

Strategi pemasaran

Mendapatkan berita kepada calon peserta seminar bermaksud anda akan membelanjakan wang untuk iklan dan pemasaran, yang bermaksud anda mesti memasukkan perbelanjaan ini dalam keseluruhan kos anda. Kos ini mungkin minimum jika anda hanya menghantar e-mel kepada calon peserta atau mengemas kini laman sosial dan rangkaian perniagaan anda. Atau, mereka boleh menjangkau ribuan dolar jika anda beriklan di surat khabar, membeli radio atau TV waktu atau menghantar brosur acara.