Cara Melampirkan JPEG di Apple Mail

Mengirim fail JPEG melalui e-mel dengan melampirkannya ke pesan dalam program Apple Mail membolehkan anda berkongsi foto projek, prototaip laman web atau gambar lain dengan rakan sekerja dan vendor. Mail menawarkan pelbagai kaedah untuk menambahkan fail. Kaedah yang anda pilih bergantung pada prosedur mana yang memberikan kemudahan terbaik untuk aliran kerja anda, berapa banyak fail yang perlu anda lampirkan dan di mana ia berada.

Ikon Dok

1

Buka tetingkap Finder dan cari folder tempat anda menyimpan JPEG anda, atau cari fail di desktop anda jika anda meletakkannya di sana. Klik pada nama fail untuk memilihnya.

2

Seret fail anda ke ikon Mail's Dock. Sekiranya anda menetapkan pilihan Finder anda sehingga Dock tetap tersembunyi, anda perlu menyeret hingga ke tepi skrin di mana anda meletakkan Dock anda - sama ada bahagian bawah atau salah satu dari dua tepi menegak.

3

Lepaskan fail setelah ikon Surat disorot. Mail membuat mesej baru dengan fail dilampirkan kepadanya.

Seret dan lepas

1

Buat tetingkap mesej Mel baru. Beralih ke Finder dengan menekan "Command-Tab" atau mengklik ikon Finder's Dock.

2

Buka tetingkap Finder dan arahkan ke JPEG anda. Klik pada nama fail untuk memilihnya.

3

Seret dan lepaskan fail anda ke tetingkap mesej Mel. Fail JPEG anda menjadi lampiran mesej. Seret dan lepas juga berfungsi untuk membuat lampiran mesej Mel dari iPhoto atau program lain.

Salin dan tampal

1

Buat tetingkap mesej Mel baru. Tekan "Command-Tab" untuk beralih ke Finder, atau klik pada ikon Finder's Dock.

2

Buka tetingkap Finder, pergi ke lokasi JPEG yang disimpan, dan klik pada nama fail untuk memilihnya.

3

Tekan "Command-C" untuk menyalin fail ke papan keratan. Tekan "Command-Tab" untuk beralih kembali ke Mail.

4

Klik di badan tetingkap mesej anda dan tekan "Command-V" untuk menampal fail sebagai lampiran.

Antara Muka Mel

1

Buat tetingkap mesej Mel baru. Buka menu "Fail" dan pilih "Lampirkan Fail."

2

Navigasi ke lokasi JPEG yang ingin anda hantar. Klik namanya di kotak dialog fail dan klik pada butang "Pilih File", atau klik dua kali pada nama fail untuk melampirkannya ke pesan anda.

3

Gunakan butang "Lampirkan" di antara muka mesej Mel untuk memunculkan kotak dialog yang sama yang dipicu dari menu Fail. Butang muncul di bahagian atas tetingkap mesej.

Penyemak Imbas Foto

1

Buat tetingkap mesej Mel baru. Buka menu "Window" dan pilih "Photo Browser", atau klik ikon "Photo Browser" di bar alat di bahagian atas tetingkap mesej anda.

2

Cari JPEG anda di Penyemak Imbas Foto dan seret ke tetingkap mesej anda. Mel melampirkan fail anda ke mesej.

3

Gunakan menu ukuran gambar di kanan bawah tetingkap untuk mengurangkan ukuran JPEG anda jika terlalu besar untuk dihantar. Sekiranya saiz mesej muncul dalam warna merah, Mail akan memberi amaran kepada anda bahawa mesej anda melebihi had ukuran mesej keluar anda.