Bagaimana Mengetahui Apa Jenis Ingatan yang Dibawa Komputer Saya

Jenis memori yang digunakan komputer berbeza-beza bergantung pada bentuk, model dan faktor bentuk motherboard - PC anda tidak akan mengenali apa-apa jenis RAM. Modul yang dikembangkan untuk komputer desktop, misalnya, terlalu besar untuk komputer notebook, dan teknologi yang digunakan dalam memori moden tidak sesuai dengan maju atau belakang dengan jenis RAM sebelumnya. Untuk mengetahui memori apa yang harus digunakan dengan komputer anda, periksa manual produk anda atau gunakan alat pihak ketiga.

Menggunakan Crucial.com

Periksa bahagian bawah buku nota atau sisi desktop anda untuk label produk, dan kemudian tuliskan nama dan nombor model yang tertera di pelekat. Layari ke laman web Penting (pautan di Sumber), arahkan ke "Memori (RAM)", kemudian pilih "Alat Penasihat Memori Penting" dari bawah Alat Keserasian. Pilih model produk anda dari menu drop-down, dan kemudian klik "Find It" untuk melihat jenis memori yang digunakan oleh komputer anda.

Menggunakan Perisian Pihak Ketiga

Sekiranya komputer anda dibuat khas atau jika anda tidak dapat menemukan label produknya, gunakan perisian pihak ketiga seperti CPUID CPU-Z atau Piriform Speccy (pautan di Sumber) untuk memeriksa konfigurasi sistem anda. Pilih tab "Memory" di CPU-Z atau tab "RAM" di Speccy untuk melihat maklumat mengenai modul atau modul yang dipasang pada PC anda.