Cara Mengemukakan Kad Vc di Laman Web

VCard adalah kad perniagaan digital yang direka untuk ditafsirkan oleh pelanggan mel anda atau program lain yang mengimport data hubungan, seperti Outlook, Thunderbird atau Buku Alamat. Dengan memasukkan vCard di laman web anda, anda memudahkan pengunjung memuat turun maklumat anda dan menghubungi anda dengan mudah pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, vCard tidak mempunyai komponen visual, jadi merancang halaman untuknya sepenuhnya mengikut budi bicara anda. Anda boleh pergi liar atau sekecil yang anda mahukan. Sekiranya anda hanya mahukan penampilan asas yang meniru rupa kad nama tradisional, anda boleh melakukannya dengan elemen div dan beberapa gaya CSS ringkas.

1

Muat naik fail vCard anda ke laman web anda. Pastikan bahawa vCard hanya mengandungi data profesional yang anda selesa sebarkan dalam talian.

2

Buat elemen div yang anda mahu mewakili kad perniagaan anda. Berikan ID unik, seperti "vcard", dan isikan butiran yang ingin anda paparkan pada kad. Kad asas boleh mengandungi nama, laman web dan alamat e-mel anda. Anda juga boleh membuat pautan ke halaman Facebook anda, akaun Twitter anda atau laman web rangkaian sosial yang lain. Jangan lupa untuk memasukkan pautan untuk memuat turun vCard anda. Div asas boleh kelihatan seperti ini:

[email protected] anda

(555) 555-5555

//www.yourwebsite.com

Muat turun vCard

3

Tambahkan ID vcard ke helaian gaya anda untuk mengubah bagaimana div muncul. Sekiranya anda mahukan persembahan kad yang agak besar, menggunakan latar belakang putih dan sempadan hitam, ID tersebut akan kelihatan seperti ini:

div # vcard {lebar: 400px; tinggi: 200px; limpahan: tersembunyi; latar belakang: #FFFFFF; sempadan: 1px pepejal # 000000; }

"Limpahan: tersembunyi;" menghentikan kad daripada mengembang lebar atau tinggi sekiranya kandungan melebihi ukuran. Anda juga boleh menentukan saiz dan warna fon. Sebagai contoh, jika anda mahu semuanya menggunakan fon Times New Roman kelabu gelap pada titik 14, ID anda akan kelihatan seperti:

div # vcard {lebar: 400px; tinggi: 200px; limpahan: tersembunyi; latar belakang: #FFFFFF; sempadan: 1px pepejal # 000000; font-keluarga: 'Times New Roman'; saiz fon: 14pt; warna: # 3B3131; }

4

Jadikan nama anda lebih besar dan lebih menonjol dengan menambahkan elemen div # vcard h1; ini hanya mengubah tag H1 dalam div vCard anda. Sekiranya anda ingin menggunakan font 22 titik dan menambahkan bayangan kelabu kecil, CSS anda akan kelihatan seperti ini:

div # vcard h1 {font-size: 22pt; text-shadow: 1px 1px #CCCCCC; }

Elemen bayangan teks ditakrifkan oleh ofset paksi-x, ofset paksi-y, dan warnanya. Sekiranya anda mahukan bayangan yang sedikit kabur, anda akan menambahkan nilai ketiga dalam piksel untuk menentukan kabur, misalnya

teks-bayangan: 1px 1px 4px #CCCCCC;

5

Tambahkan elemen visual atau hiasan lain yang anda mahu menjadikan elemen vCard anda menonjol. Anda boleh menambah gambar, mengubah ketinggian garis dan penjajaran perenggan anda, mengubah warna - liar! Semakin menarik reka bentuk anda secara visual, semakin menyerlah.

6

Uji pautan muat turun vCard anda di laman web anda untuk memastikan bahawa pautan itu tepat.