Apakah Pengeluaran VPN?

Kadang kala pekerja syarikat memerlukan akses jauh ke pelayan syarikat untuk menyelesaikan beberapa kerja. Sambungan ini perlu tetap selamat dan boleh dipercayai untuk memastikan bahawa pekerja ini dapat menyelesaikan tugasnya tanpa melepaskan data sensitif. Dalam kes ini, pekerja boleh membuat sambungan Rangkaian Peribadi Maya untuk mensimulasikan sambungan langsung ke pelayan syarikat. Kebolehpercayaan sambungan, bagaimanapun, bergantung pada aliran data dalam sambungan.

Protokol Sambungan

Protokol komunikasi menentukan bagaimana program akan menghantar dan menerima data tertentu. Ini memastikan bahawa mereka "bercakap bahasa yang sama." Walaupun terdapat banyak protokol yang berbeza yang melayani berbagai tujuan, protokol asasnya adalah protokol TCP / IP, yang memberikan paket yang berisi metadata dalam paket untuk mengesahkan integritas data yang terdapat dalam paket, serta pengesahan bahawa paket tiba di tempat tujuannya. TCP / IP adalah protokol utama di mana Internet dibina.

Keluaran

Hasil rangkaian adalah kadar penerimaan data yang berjaya dalam sambungan rangkaian. Semakin tinggi kadarnya, semakin cepat throughput dan, secara teorinya, semakin baik hubungannya. Walau bagaimanapun, kadar throughput yang disambungkan oleh rangkaian jarang merupakan throughput sebenar yang diterima dalam praktik. Khususnya, jenis sambungan yang digunakan untuk menghantar data di rangkaian dapat memberi pengaruh besar terhadap throughput. Sambungan dengan lebih banyak transmisi overhead mungkin menurunkan kadar throughput.

SSL dan VPN

Dua kaedah komunikasi yang memastikan keselamatan komunikasi data atau pemindahan data semasa penghantaran adalah Secure Socket Layers dan Virtual Private Networks. Walaupun protokol menentukan bagaimana maklumat diformat, kedua kaedah ini menggunakan protokol sebagai asasnya untuk membina sambungan penghantaran yang selamat. SSL mengenkripsi data penghantaran, menggunakan enkripsi kunci awam untuk menjaga keselamatan data. VPN menggunakan enkripsi bersama dengan kaedah untuk mensimulasikan sambungan peribadi dari titik ke titik ke pelayan jauh.

Melalui VPN

Oleh kerana VPN mensimulasikan sambungan peribadi, anda boleh membincangkan throughput pada sambungan VPN sebagai entiti sendiri. Throughput melalui sambungan VPN dapat dipengaruhi oleh kadar penghantaran satu komputer atau komputer lain yang terhubung ke terowong VPN. Juga, kadar penghantaran maksimum rangkaian di mana VPN berjalan menghadkan kadar penghantaran dalam VPN. Tambahan pula, jenis data apa yang dikirimkan dalam VPN, baik itu teks sederhana atau fail video dan audio yang besar, mempengaruhi throughput VPN.