Apakah Kemahiran Pengurusan yang diperlukan untuk Jurutera Industri?

Jurutera industri pada dasarnya adalah pemecah teka-teki, berusaha untuk menjadikan pekerja dan sumber syarikat sesuai dengan cara terbaik. Jurutera industri memerlukan kemahiran pengurusan tertentu untuk meningkatkan output pengeluaran dan menyelesaikan masalah. Sekiranya jurutera industri tidak mempunyai kemahiran pengurusan yang diperlukan untuk pekerjaannya, dia mungkin berjuang untuk mendapatkan sokongan pekerja, pengurus dan pembekal.

Perancangan projek

Jurutera industri memerlukan kemahiran merancang projek untuk menguruskan penggunaan jentera dan kakitangan untuk memenuhi tarikh akhir projek. Projek besar biasanya memerlukan sejumlah besar tenaga kerja dan mesin. Walau bagaimanapun, seorang jurutera industri tidak dapat memasukkan semua sumber syarikat untuk digunakan dalam satu projek. Jurutera industri mesti menjadualkan jurutera dan pekerja lain berdasarkan ketersediaan dan kepakaran. Sebagai contoh, satu fasa projek mungkin memerlukan pereka komputer sementara fasa lain mungkin memerlukan tukang las.

Kawalan kualiti

Kawalan kualiti adalah bahagian penting dalam membangun dan menghasilkan produk. Jurutera industri mesti menguruskan operasi kawalan kualiti untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang mempengaruhi projek. Sebagai contoh, jika pasukan kawalan kualiti mengenal pasti bahagian yang rosak yang digunakan dalam proses pembinaan, jurutera industri mesti menguruskan proses pembetulan antara pembekal bahagian dan syarikatnya. Jurutera perindustrian bekerja dengan pembekal alat ganti sehingga masalahnya dapat diselesaikan dan kualiti pulih.

Komunikasi

Jurutera industri mesti berkomunikasi antara beberapa jabatan di syarikat mereka untuk menyelaraskan pergerakan orang, jentera dan sumber lain. Sekiranya jurutera industri tidak dapat menguruskan hubungan ini dan menyampaikan keperluannya, produktiviti akan menurun. Sebagai contoh, pengurus penjualan di sebuah syarikat mungkin memerlukan lebih dari satu produk tertentu kerana permintaan pelanggan. Jurutera industri mesti menguruskan komunikasi antara jabatan penjualan dan jabatan pengeluaran untuk memfokuskan semula keperluan pengeluaran. Selain itu, jurutera industri mungkin berunding dengan jabatan kewangan untuk meminta lebih banyak sumber pengeluaran dan inventori.

Penyelesaian masalah

Matlamat utama jurutera industri adalah untuk menjadikan syarikat lebih cekap. Salah satu kemahiran pengurusan terpenting yang mesti dimiliki oleh jurutera industri adalah kemampuan menyelesaikan masalah. Jurutera industri mesti melihat proses pengeluaran dan mencari jalan untuk menghasilkan lebih banyak menggunakan sumber yang ada. Sebagai contoh, seorang jurutera dapat mengetahui bahawa hanya seorang pekerja yang diperlukan untuk mengendalikan mesin. Jurutera kemudian boleh menetapkan semula pekerja tersebut untuk membantu rakan sekerja di bahagian perniagaan yang kekurangan tenaga kerja.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Pengeluaran Perindustrian

Pengurus pengeluaran industri memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 97,140 pada tahun 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pengurus pengeluaran perindustrian memperoleh gaji 25 peratus $ 74,670, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 127,590, bermaksud 25 peratus mendapat lebih banyak. Pada tahun 2016, 170,600 orang bekerja di AS sebagai pengurus pengeluaran industri.