Cara Menjalankan Halaman ASP pada Pelayan Apache

Apache adalah pelayan Web sumber terbuka dan alternatif percuma untuk sistem operasi pelayan komersial. Apache dapat melayani halaman dalam kebanyakan bahasa skrip Web seperti PHP, Perl dan Python; ia juga melayani permintaan HTTP untuk halaman Web. Walau bagaimanapun, Apache bukan produk Microsoft, yang bermaksud ia tidak mengendalikan kod ASP.NET secara semula jadi. Dengan memasang Mono, projek open source .NET, anda juga boleh memasang plugin untuk Apache yang akan mengendalikan halaman ASP.

1

Muat turun dan pasang pakej Mono untuk sistem operasi anda dari laman web Mono (pautan di Sumber). Sekiranya anda menjalankan pengedaran Linux yang menggunakan alat pengurusan pakej, pasang Mono melalui sistem pakej anda.

2

Cari fail konfigurasi Apache. Pada komputer Windows, ini akan berada di C: \ apache \ conf \ https.conf. Pada sistem Mac OSX dan Ubuntu, fail tersebut terletak di /etc/apache2/httpd.conf.

3

Buka fail konfigurasi menggunakan penyunting teks.

4

Tambahkan salah satu baris berikut ke fail konfigurasi akhir. Kod ini akan memuatkan Mono dan membolehkan Apache mengakses perpustakaan .NET dan melayani halaman ASP.

Mac OS atau Ubuntu: Sertakan /etc/apache2/mod_mono.conf Windows: Sertakan C: \ apache \ mod_mono.conf