Cara Overclock Router

Router mempunyai frekuensi jam yang berbeza yang dapat dikendalikan oleh CPU mereka tanpa terlalu panas. Sekiranya anda ingin melakukan overclock penghala Wi-Fi anda untuk membantu meningkatkan kinerjanya, cari tahu berapa kelajuan jam CPU router anda dari pengeluar. Sebagai contoh, jika anda menggunakan penghala Linksys dan kelajuan jam CPU ditetapkan pada 200 MHz, anda boleh melakukan overclock peranti dengan selamat 50 MHz lagi tanpa merosakkan unit.

Sediakan Penghala Anda untuk Akses SSH

Log masuk ke penghala anda dan klik pada pautan hiper "Pentadbiran" yang terletak di bar sisi. Tatal ke bawah sehingga anda menemui "SSH Daemon" dan pastikan kotak centang untuk "Enable at Startup" dicentang. Tatal lebih jauh ke bawah tetingkap antara muka sehingga anda mencari "Kata Laluan" dan kemudian masukkan kata laluan untuk akses SSH. Klik pada butang "Simpan" di bahagian bawah tetingkap.

Muat turun PuTTY Untuk Windows

Buka penyemak imbas Web di komputer anda dan ketik alamat URL, "//www.putty.org" untuk memuat turun program "PuTTY untuk Windows." Klik butang "Cari". Klik pada pautan yang bertuliskan, "Anda boleh memuat turun PuTTY di sini." Ikuti arahan pada skrin untuk memasang program di komputer anda.

Akses & Siapkan Penghala Wi-Fi Anda Untuk Overclocking

Kembali ke penghala anda. Taipkan alamat IP penghala. Periksa untuk memastikan bahawa "SSH" dipilih di bawah jenis "Sambungan". Klik pada butang "Buka". Ketik nama pengguna anda apabila anda diminta untuk log masuk. Kemudian ketik "root" dan tekan "Enter." Taipkan kata laluan apabila anda diminta. Gunakan kata laluan yang sama dengan yang anda gunakan sebelumnya.

Overclock Penghala Wi-Fi Anda

Ketik perintah berikut dan tekan "Enter" setelah mengetik setiap perintah.

nvram set clkfreq = xxx

nvram melakukan but semula

Pastikan bahawa anda mengganti 3 x dengan nombor frekuensi jam yang sah untuk overclock router anda. Frekuensi jam yang sah untuk penghala WiFi adalah: 183, 188, 197, 200, 206, 212, 216, 217, 225, 238, 240, dan 250.

Nyalakan semula Penghala Wi-Fi Anda

Tunggu sehingga penghala anda selesai memulakan semula. Setelah dihidupkan kembali, CPU akan ditetapkan pada frekuensi jam yang anda tentukan sebelumnya untuk overclock router.