Cara Memasukkan Nota Kaki di Penerbit

Penerbit Microsoft mungkin menjadi pilihan anda untuk membuat bahan pemasaran seperti buletin syarikat atau brosur, tetapi ia juga merupakan pilihan yang ideal untuk lebih banyak data atau risalah yang berat. Penerbit berfungsi hampir sama dengan Microsoft Word, tetapi tidak seperti Word, ia tidak mempunyai ciri nota kaki terbina dalam. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memberi penjelasan kepada penerbitan anda atau mempunyai bahagian nota kaki dengan menggunakan penyelesaian dan melakukannya secara manual.

Membuat dan Memasukkan Nota Kaki

1

Lancarkan Penerbit dan buka penerbitan di mana anda ingin menambah nota kaki. Anda juga dapat membuat penerbitan baru menggunakan menu Penerbit.

2

Letakkan kursor terus di sebelah kanan perkataan yang anda mahu nota kaki, seperti akhir frasa dalam penerbitan.

3

Taipkan nombor "1" (hilangkan tanda kutip) atau nota kaki mana yang anda mahu mulakan. Sorot nombor yang baru anda taip, klik tab "Rumah", dan kemudian klik butang Superskrip yang terlihat seperti "X" dengan "2" kecil di sudut kanan atas. Ini menerapkan pemformatan nota kaki sehingga nombor nota kaki anda tidak kelihatan seperti kesalahan ketik atau sebahagian daripada teks penerbitan.

Membuat dan Memasukkan Bahagian Nota Kaki

1

Tatal ke bahagian bawah halaman dokumen atau, jika anda lebih suka menyimpan semua nota kaki di hujung dokumen, ke halaman terakhir.

2

Klik tab "Sisipkan", dan kemudian klik butang "Lukis Kotak Teks". Apabila kursor berubah menjadi simbol tambah, klik dan seret tetikus untuk membentuk kotak teks.

3

Klik di dalam kotak, dan kemudian ketik "Nota Kaki", "Nota Akhir," "Rujukan" atau frasa pilihan anda, jika ada. Tekan kekunci "Enter" untuk turun ke baris seterusnya.

4

Ketik nombor "1" (hilangkan tanda petik) atau nota kaki mana pun yang anda mulakan dalam penerbitan. Taipkan maklumat yang sesuai dengan nota kaki, seperti rujukan mengenai pengarang atau syarikat.

5

Tekan "Enter" dan taipkan nota kaki seterusnya, seperti "2" jika anda memulakan dengan "1." Taipkan maklumat nota kaki yang sesuai. Terus menaip sehingga nota kaki dimasukkan.

6

Klik kotak teks untuk membuka tab Alat Lukisan oren. Perhatikan bahawa ada tab Alat Kotak Teks yang terbuka juga, tetapi anda sebenarnya memerlukan tab Alat Lukisan. Klik butang "Isi Bentuk", pilih "Tidak Isi", klik butang "Garis Bentuk", dan kemudian pilih "Tidak Ada Garis Besar" sehingga kotak nota kaki tidak memiliki batas. Anda juga boleh membiarkan ini dengan lalai, garis sempadan nipis, jika anda ingin memisahkan kotak nota kaki dari penerbitan lain.